Kapcsolatok

2 órája

Donald Trump újraválasztása az egyetlen remény a törékeny nemzetközi biztonsági helyzetet stabilizására

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fox News Digital hírportálnak adott interjút.

MW

Donald Trump Észak-Karolinában mond beszédet

Forrás: AFP

Fotó: Logan Cyrus

Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztása az egyetlen remény arra, hogy stabilizálni lehessen a törékeny és egyre kaotikusabb nemzetközi biztonsági helyzetet – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fox News Digital hírportálnak adott, csütörtökön sugárzott interjújában.

„Úgy véljük, hogy tulajdonképpen az amerikai elnökválasztás lehet az, ami mindent megváltoztathat, amennyiben Trump arat győzelmet” – húzta alá a magyar tárcavezető különösen az ukrajnai háborúra utalva. 

Ismervén Trumpot, úgy gondolom, teljességgel lehetséges, sőt teljességgel valószínű, hogy két telefonhívással véget vethet ennek a konfliktusnak

 - mondta.

„Senki más nem képes erre” – szögezte le Szijjártó Péter. „Úgy vélem, egyedül Trump elnök jelent reményt és a mi teljes reménységünk Trump elnökben van, hogy ezt megtegye” – tette hozzá.

Mikor arról kérdezték a minisztert, hogy ez felfogható-e annak, hogy előnyben részesítene egy második Trump-elnökséget, Szijjártó Péter azzal felelt, hogy „nem vagyunk amerikaiak, így nem mondhatjuk azt, hogy ezt, vagy azt részesítjük előnyben”.

„Amit határozottan kijelenthetünk az: a politika tapasztalaton alapul, és nekünk egyértelmű tapasztalatunk van Trump elnök hivatali idejéről, és világos tapasztalataink vannak a demokraták hivatali idejeiről is” – mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok és a globális biztonsági helyzet szemszögéből nyilvánvaló, hogy az amerikai-magyar viszony Trump elnöksége idején volt a csúcson; a lehető legjobb.

„Trump elnöksége alatt minden kézben volt tartva” – hangsúlyozta a magyar tárcavezető. „Mióta Trump távozott hivatalából, az egész globális biztonsági helyzet romlásnak indult, úgy értem, ezek a tapasztalatok” – fűzte hozzá.

Amennyiben tapasztalatainkból indulunk ki, akkor azt mondhatjuk, hogy igen, az amerikai-magyar viszony szempontjából úgy vélem, Trump elnök újabb löketet, frissességet, dinamikát hozhat e kapcsolatba, és úgy gondolom, ha Trump elnököt újraválasztják, a világnak jó esélye van arra, hogy ismét egy békésebb hellyé váljon a mostani helyzethez képest

 – mondta.

Szijjártó Péter elutasította a magyar béketörekvéseket ért bírálatokat. „Egyértelműen háborúpárti politikusok voltak azok, akik kritizáltak minket, a miniszterelnököt és a békemissziót” – mondta.

„Egyszerűen csak nem nézik jó szemmel, hogy van egy ország, egy kormány, egy miniszterelnök Európában, aki közvetlen hangot üt meg, aki őszintén beszél és nem rabja a liberális fősodornak” – húzta alá a miniszter. „Ezért roppant kellemetlen és kényelmetlen számukra, hogy ott vagyunk, cselekszünk, beszélünk és intézkedünk” – tette hozzá.

Szijjártó Péter elutasította Ukrajna NATO-csatlakozásának gondolatát, mondván hogy „Ukrajna felvétele a NATO-ba biztonsági szempontból teljességgel kiszolgáltatottá tenne minket, mert ez azt jelentené, hogy a NATO-t bármikor könnyedén bele lehetne rángatni egy háborúba Oroszország ellen, és ez olyasvalami, amit nem szeretnénk”.

„Mindenki tudja, hogy bármilyen közvetlen konfrontáció a NATO és Oroszország között azonnal a harmadik világháború kitörésével járna, mi pedig azért csatlakoztunk NATO-hoz, hogy fokozzuk biztonságunkat, nem pedig azért, hogy kiszolgáltatottá váljunk” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában