10 hónap, 10 történet

2024.09.04. 09:46

KórházSuli – kampány indul a súlyosan beteg gyerekek tanulásának támogatásáért

Évi több ezer családot, tízezreket érint Magyarországon a gyermek súlyos betegsége. Testvérek, szülők, nagyszülők, osztálytársak, tanárok és orvosok összefogása szükséges a gyógyulásuk érdekében. Erre hívja fel a figyelmet a KórházSuli 10 hónap, 10 történet a gyógyulásról című kampánya.

MW

A KórházSuli az elmúlt évtizedben már több ezer gyerek oktatását és közösségbe való visszailleszkedését támogatta

Forrás: KórházSuli

Magyarországon évente több ezer gyerek betegsége miatt hónapokon vagy akár éveken át kimarad az iskolából. Kezelésekre járnak, küzdenek a gyógyulásért. Sokan közülük annyit hiányoznak, hogy osztályozóvizsgát kell tenniük, mások évismétlésre kényszerülnek.

Egyre nő azoknak a fiataloknak a száma is, akik pszichés probléma miatt maradnak otthon: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint minden hetedik serdülő küzd valamilyen mentális zavarral.  

A súlyos betegséggel küzdő fiatalok elsődleges célja egészségük visszanyerése: ezt pedig nagyban segíti a tanulás, melynek révén célokat tűznek ki maguk elé, és lépésről lépésre visszanyerik a betegség miatt elveszített kontrollt az életük felett.

A beteg gyerekek támogatása, visszaillesztése az osztályba számos kihívást állít az oktatási rendszer elé is: az osztálytársak nem tudják, beszélhetnek-e társuk daganatos betegségéről, a tanároknak fontos felismerniük az evészavar tüneteit vagy épp egy szorongással küzdő tanuló motiválásának lehetőségeit.

A KórházSuli bázisintézménye a Bethesda Gyermekkórház. 

Kampányindító videójukban Velkey György főigazgató beszél arról, hogy bár az orvosoknak nagyon fontos szerepük van a gyógyulás folyamatában, a teljes felépüléshez messze nem a legfontosabb. 

Bizonyos fázisokban a szociális munkás, a pszichológus, a pedagógus, vagy akár  a diagnózistól az iskolai visszatérésig a KórházSuli jobban hozzájárul a gyógyuláshoz.

 

A KórházSuliban minden szereplő támogatást kap. A beteg gyerekekkel a gyógyulásuk alatt tanulunk, így ők lépést tudnak tartani az iskolai tananyaggal. A tanáraikat és az osztálytársaikat pedig arra készítjük fel, hogy a megfelelő módon tudják segíteni és a gyógyulás után visszafogadni társukat

– mondta el Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

Az idén tizedik tanévét Módszertani Központként megkezdő KórházSuli most induló kampányában ezt a szektorközi együttműködést mutatja be: kórházigazgató, orvos, pedagógus, önkéntes egyetemista, szülő és beteg gyermek beszél arról, hogyan tudnak összefogni az érdekeltek a gyerek mielőbbi testi-lelki gyógyulása és az osztályba való visszatérése érdekében.

A KórházSuli 2014-ben kezdte meg az első tanévét, hogy fiatal önkéntesek segítségével otthonukban tanuljanak az iskolából akár éveken át kimaradó gyerekekkel. Az elmúlt évtizedben már több ezer gyerek oktatását és közösségbe való visszailleszkedését támogatták.
Az otthoni tanulás mellett országszerte már öt gyermekkórházban tartanak interaktív foglalkozásokat a beteg gyerekeknek, hogy sikerélményhez juttassák őket és eltereljék a figyelmüket a betegségükről.

Az idei tanévtől KórházSuli Módszertani Központként segítik az érintett szektorok szakembereinek együttműködését. Egyetemeken tanítják a jövő pedagógusait, és továbbképzésekkel, workshopokkal, módszertani könyvekkel segítik a tanárok munkáját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában