Figyelem!

3 órája

Elindult a végzős középiskolások számára a jogosítványszerzés ingyenes elméleti tanfolyama

A diákok a KRÉTA rendszeren keresztül férnek hozzá ahhoz az ingyenes csomaghoz, amelyben online KRESZ, valamint online elsősegélynyújtás tanfolyamot és vizsgalehetőséget biztosítanak.

MW

Elindult a végzős középiskolások számára a jogosítványszerzés ingyenes elméleti tanfolyama

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Elindult a köznevelésben és a szakképzésben tanuló végzős diákok számára az ingyenes, B kategóriás gépjárművezetői elméleti tanfolyam - jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

MARUZSA Zoltán; VARGA-BAJUSZ Veronika
Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára és Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár a köznevelésben és a szakképzésben tanuló végzős diákok számára az ingyenes, B kategóriás gépjárművezetői elméleti tanfolyam elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2024. szeptember 25-én
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Maruzsa Zoltán elmondta: kedden elindult a KRÉTA rendszerben a végzős tanulók számára az az ingyenesen hozzáférhető csomag, amelyben online KRESZ, valamint online elsősegélynyújtás tanfolyamot és vizsgalehetőséget biztosítanak. A csomag része továbbá még egy elsősegély demonstrációs alkalom is, amelyet az Országos Mentőszolgálat tart majd az iskolákban.

Az ingyenes csomagnak nem része az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, illetve a gyakorlati vezetés döntően továbbra is piaci autósiskoláknál történik majd - közölte az államtitkár, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a piacon megjelenik a Honvédelmi Minisztérium egy ingyenes pilot programja, és a későbbiekben kibővítik majd a gyakorlati oktatási kapacitásokat.

Maruzsa Zoltán elmondta: minden technikai információ a tudasbazis.ekreta.hu oldalon az eJogsi felületen. Maguk a tanfolyamok, a vizsgák, az eJogsi funkciók a KRÉTA Digitális Kollaborációs Tér (DKT) moduljában érhetők el.

A jogosultsági feltételeket ismertetve közölte: a végzősök jelentkezhetnek a középiskolás járművezetői képzésekre, a jogosultságot a KRÉTA adminisztrátorok állítják be, a tanulóknak a KRÉTA rendszerben ki kell töltenie az elektronikus jelentkezési lapot, továbbá meg kell tenni a szükséges nyilatkozatokat.

A 18. életévét még be nem töltött tanuló esetében a szülő jóváhagyása szükséges a tanfolyam elindításához – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Maruzsa Zoltán közölte: szerda délelőtt már száz felett volt azon középiskolások száma, akik bejelentkeztek a tanfolyamra.

A vizsgaidőpontokat szintén az adminisztrátorok állítják majd be a KRÉTA felületén. A vizsgákat iskolai keretek között lehet majd megszerezni, 3-3 vizsgaalkalom az ingyenes csomag része. A vizsgákra novembertől nyílhat majd lehetőség - ismertette.

Maruzsa Zoltán az említett pilot programról szólva elmondta: ebben az évben ingyenesen elérhetővé válik a tanulók egy körének, ugyanis az érintett szolnoki középiskolák számára az ottani honvédségi kapacitásokkal indítják majd meg. Huszonegy szakoktató és harminc gépjármű áll majd rendelkezésre.

Ezt követően, a program tapasztalatai alapján építi majd ki a honvédség a következő években az országos lefedettségű képzőkapacitását - mondta.

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány kiemelten támogatja, hogy minél többen szerezzenek jogosítványt, az ezzel kapcsolatos terheket a családok válláról minél jobban igyekeznek levenni. 

Mindezért az elmúlt években nagyfokú digitális fejlesztések valósultak meg, hogy bevezethessék a középiskolákban a KRESZ és az elsősegélynyújtás oktatását és a vizsgaszerzést.

Az államtitkár felidézte, a kormány 2018-ban kezdte támogatni a jogosítványszerzést, egy olyan rendszert alakítottak ki, amelyben az államkincstárnál lehet visszaigényelni a közlekedési alapismeretek tanfolyam és a sikeres vizsga díjának összegét, de legfeljebb 25 ezer forintot. Mára mintegy 5 milliárd forint értékben közel 200 ezer fiatalnak segítettek, hogy jogosítványt szerezzenek - közölte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában