Orosz–ukrán háború

3 órája

Kelet-Ukrajna súlyos helyzetben van az orosz túlerő miatt – frissül

954. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz katona 9K111 Fagot félautomata vezetékes parancsközlő távirányítású páncéltörő rendszerrel tüzel ukrán célpontokra

Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Fotó: -

Cikkünk frissül!

Kelet-Ukrajna súlyos helyzetben van az orosz túlerő miatt

Az ukrajnai keleti fronton, különösen a Pokrovszk körüli falvakban és Vuhledar környékén a túlerő miatt a harcok Oroszország javára billennek, írja a The Washington Post.

Az ukrán alakulatok eleinte több csapást mértek az orosz erőkre, de a túlerő elől kénytelenek meghátrálni.

Az ukrán katonák szerint az orosz csapatok az elmúlt nyáron változtattak taktikájukon amit egyre nehezebb ellensúlyozni, akkor is, ha időnként helyi győzelmeket érnek el. Az orosz csapatok kis létszámú, de mozgékony egységekben támadják a csatatereket, ami megnehezíti a felderítést és a válaszcsapást is. Az orosz támadásokat erős tüzérségi és dróntámogatás kíséri, valamint a csapatok közötti kommunikáció is javult, amely segíti az összesített támadások koordinálását.

Bár mindkét oldalon hatalmas veszteségek vannak, az oroszoknak továbbra is elegendő katonájuk van a nyomás fenntartásához, mutatott rá az amerikai lap. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Az új NATO-főtitkár Hitler és Napóleon sorsára juthat

– Az újonnan kinevezett NATO-főtitkárnak, Mark Rutténak emlékeznie kell a történelemre, és fel kell hagynia az Oroszországgal szembeni agresszív magatartással – jelentette ki Leonyid Ivlev, a krími régió képviselője, tartalékos vezérőrnagy a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjújában.

Oroszországnak megvannak a saját nemzeti érdekei, beleértve a geopolitikai és katonai-stratégiai érdekeket is, amelyeket figyelmen kívül hagyni próbáltak mások mellett Napóleon és Hitler is, de nagyon és visszafordíthatatlanul tévedtek – tette hozzá a politikus.

Az agresszorok útján széles léptekkel haladva Rutte azt kockáztatja, hogy megszégyenül

– mondta.

A parlamenti képviselő szerint Rutte az Egyesült Államok által kiadott mandátumot teljesíti a szövetség vezetői posztján. Mi több, az új főtitkár még arra sem vette a fáradságot, hogy tanulmányozza a blokk alapszabályát, amely többlépcsős folyamatot ír elő az új országok csatlakozására – szögezte le, írta meg az Origo.

Biztonságos a kurszki atomerőmű

A kurszki atomerőmű a megszokott módon működik, és a sugárzás szintje a normál határokon belül van – közölte az erőmű üzemeltetője, a Rosenergoatom, miután meg nem erősített orosz sajtóértesülések szerint az ukránok próbálták megtámadni a létesítményt.

GROSSI, Rafael
Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója (j4) látogatást tesz a nyugat-oroszországi Kurszki terület Kurcsatov városánál működő atomerőműben
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Roszatom sajtószolgálata

Több orosz Telegram-csatorna is beszámolt az állítólagos ukrán támadásról, amelyet szerintük a légvédelem hiúsított meg, de állítólag az erőműtől több kilométerre tűz keletkezett. 

Csaknem tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Magyarország területére 2024. október 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 4708 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4937 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában