Párizsi munkavacsora

3 órája

Macron: az európai uniós versenyképességről és a kétoldalú kapcsolatokról is tárgyaltak Orbán Viktorral

Az európai versenyképességről szóló Draghi-jelentés ajánlásainak mielőbbi és teljes megvalósítását emelte ki Emmanuel Macron francia köztársasági elnök azon a találkozón, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott Párizsban, az Élysée-palotában - közölte szerdán honlapján a francia elnöki hivatal. Macron értésre adta: a kétoldalú viszonyban több stratégiai területen mélyíteni kívánja a partnerségi kapcsolatokat.

MW

Orbán Viktor Párizsban, munkavacsorán tárgyalt Emmanuel Macronnal

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A francia államfő kedd este munkavacsora keretében tárgyalt Orbán Viktorral.

MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk előtt az Elysée-palotában 2024. október 22-én
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A közlemény szerint 

a két vezető az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségével kapcsolatban megvitatta az Európai Tanács november 8-án Budapesten tartandó informális ülésének előkészületeit, amelyen az európai versenyképességről lesz szó.

 A találkozón részt vesz Mario Draghi volt olasz kormányfő, az Európai Központi Bank előző elnöke, az európai versenyképességről szóló, azt stratégiai szempontból elemző jelentés szerzője. Ezzel kapcsolatban Macron az ajánlások mielőbbi megvalósításának fontosságát hangsúlyozta.

Az ajánlások a tavalyelőtti soros francia EU-elnökség kezdeményezte folyamat kiteljesítését is szorgalmazzák az EU ipari és technológiai szuverenitásának fokozására – emlékeztettek a közleményben.

Megvitatták a párizsi munkavacsorán az Európai Politikai Közösség november 7-én Budapesten tartandó ötödik csúcstalálkozójának előkészítését is.

Szóba kerültek továbbá az uniót érintő biztonsági és a védelmi kihívások is, valamint az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatása.

A két vezető eszmecserét folytatott a Franciaország és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatokról is.

 Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy Franciaország mélyíteni kívánja a partnerséget több stratégiai területen, egyebek mellett a védelmi és biztonsági kérdésekben, mint az energiaellátás alakulása és az atomenergia, valamint biztosítani kívánja a kétoldalú kereskedelem fejlesztését az EU belső piacának keretében – olvasható az Élysée-palota közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában