Közélet

2014.07.29. 08:09

Rosszul lettek a füsttől, bezárt a siófoki bugyiutca színfoltja

Egy hetet sem tartott nyitva a kürtőskalácsos a siófoki Kálmán Imre sétány vasútmenti butiksorán. Azt állítja, kiüldözte a többi árus, a szomszéd kereskedők azonban azt mondják: felőlük sütheti a kalácsait, ha betartja a biztonsági előírásokat.

Fónai Imre

Tizenhárom, a siófoki Kálmán Imre sétányon áruló kereskedő írt levelet a jegyzőnek, arra kérve: vizsgálja felül a kürtőskalácsos engedélyét.
Azt írták, hogy a butikok és a közeli játszóház működését tönkreteszi a kalácssütő faszénfüstje. Az üzletek fölött lakások vannak – így a levél –, melyek, akár csak a butikok, egész nap füstben álltak, amikor a kürtőskalácsos működött. A felnőttek és a gyerekek egészsége is veszélybe került, akadt, aki rosszul is lett a füst miatt. A levélben azt kérték a jegyzőtől: intézkedjen, hogy a bérlő az üzlet előtti, közterületi faszenes sütést szüntesse be!

– Ez faszénen sülő kürtőskalács, éppen ez  a különlegessége, és nem igaz, hogy egész nap „faszenes füst” szállna, hiszen köztudott, hogy füst maximum csak a begyújtáskor keletkezik, utána csak izzik – magyarázza Korolovszki Norbert, hozzátéve: számos helyen árulják a faszenes kürtőskalácsot, rendezvényekre járnak Budapesttől Hollókőig, de „még sehol sem hallottunk ilyet, hogy bárki is rosszul lett volna. És az alkalmazottak, akik egész nap sütnek, azok nem lesznek rosszul?”

A Kálmán-sori üzlet bérbadója szerint érdekes, hogy száz méternyire áruló kereskedők is aláírták a jegyzőnek szóló levelet, netán odáig szállt a füst? – A bérlő a butikosok folyamatos zaklatása miatt fölmondta a szerződést, ez kár neki is és nekem is – folytatja. – A katasztrófa-védelemtől a tisztiorvosi szolgálatig minden hatóság mindent rendben talált.
– Azt szerettük volna, hogy legyen valami színfolt a „bugyiutcában” – teszi hozzá Korolovszki Norbert. – Egy hétnél többet nem tartottunk nyitva, erdélyi alkalmazottjaimat  például „lerománozták” és folyton fényképezték a butikosok.
A bérlő és a bérbeadó is írt közös levelet a városházára, melyben azt is hangsúlyozzák: amennyiben a sütő fölé füstterelőt szerelnének, maga a sütés látványossága szenvedne csorbát.



A sétány üzletsorán megkerestük a két közvetlen szomszédot, akik azt hangsúlyozták: ők csak jelezték, hogy a kürtőskalácsos nem oda való, ahhoz túl sűrűn állnak egymás mellett az üzletek. Ráadásul – tették hozzá – a nyílt téri tüzelés nemcsak amiatt nemkívánatos, mert büdös, foltos lesz a portékájuk a szálló füst és pernye miatt, hanem a tűzvédelmi előírásoknak sem tesz eleget. Egyikük azt mondta, ők nem tudják megakadályozni, hogy kinyisson a kürtőskalácsos, maga döntött a bezárásról amikor látta, hogy nincs forgalma.
– Jöjjön és nyisson ki, csak tartsa be az előírásokat, ám maguk írták le a jegyzőnek szóló levelükben: nem hajlandók füstterelőt felszerelni – folytatta. A másik szomszéd arról beszélt: kilencéves gyermeke lakik az üzlet fölötti lakásban (a levelet aláíró üzlettulajdonosok között nyíregyházi, győri, pécsi, nagykanizsai is akad – a szerző), őt is zavarta a füst, de a szemközti játszóházban is prüszköltek a gyerekek.

A bérbeadó azt mondta lapunknak: akár demonstratív kalácssütés-próbát is hajlandók tartani a fogyasztóvédelmi hatóság jelenlétében...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!