Közélet

2014.07.28. 18:05

Balaton: nyáron is szabad az építkezés. És a pihenés joga?

Nem korlátozhatja az önkormányzat a zajjal, porral járó építési, bontási tevékenységet a nyári főszezon alatt sem – sok bejelentés érkezik a siófoki városházára a nyári építkezések miatt, ám a hivatal tehetetlen.

Fónai Imre

A siofok.hu arról tájékoztat: „Az ezredforduló előtt Siófok helyi rendeletben szabályozta a nyári szezonban folytatható építési tevékenységet. Az akkori szabályozás szerint a 7-es főúttól északra, azaz a Balaton-part irányába eső részeken nyáron nem lehetett építeni, bontani. A legtöbb esetben a nyaralóvendégeket és az üdülőtulajdonosokat zavarják a zajos munkálatok. Több mint tíz évvel ezelőtt egy építkezni kívánó vállalkozó sérelmezte az építkezést a szezonban tiltó siófoki rendelet, s ennek nyomán az az Alkotmánybíróság elé került. Az alkotmánybírák a vállalkozás szabadságát a pihenéshez való jog elé helyezték, és úgy döntöttek: efféle szabályozásnak nincs helye. A rendeletet megsemmisítették, így az elmúlt évtizedben az építésügyi hatóságoknak nem volt és most sincs lehetősége arra, hogy a nyári időszakban megtiltsák az építési, bontási tevékenységet.”



Emlékezetes: két éve egy bírósági per végén a jogerős ítélet nyomán zárt be a Coke Club a siófoki Nagystrandon. A közelben élők a koncertek, diszkók túlzott hangereje miatt fordultak bírósághoz. Az akkori jogerős ítélet szerint a Coke Club „megsértette a magánszemélyek magán- és családi életének, otthonának tiszteletben tartásához, pihenéshez, szabadidőhöz, testi és lelki egészséghez, egészséges környezethez való jogát, s ezeket nem írhatja felül a vállalkozás szabadsága sem.” Akkor tehát a pihenéshez fűződő jogot ítélte előbbre valónak a bíróság a vállalkozás szabadságánál...
Mi is hát az előrébb való? Vagy az önkormányzatoknak csupán a vasárnap délutáni fűnyírást van joguk szabályozni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!