Közélet

2014.08.28. 14:10

Hat éve csúfítja a városképet a belvárosi a torzó, fotó

Hat éve csúfítja a városképet egy beépítetlen terület a kaposvári belváros egyik legforgalmasabb részén, a Zárda utca és a József Attila utca kereszteződésében. A Kisdiófa vendéglő még sokak emlékezetében él, pedig már jó ideje az enyészeté. Pusztulását leginkább a közvetlen szomszéd bánja, mert a bontás óta rengeteg kár érte, amiért senki sem akar felelősséget vállalni.

K. G.

– Az építési területet elkerítették, otthagytak homokot, dombnyi földet, télen ez beszívta a havat, mind az én házamhoz vezette a csapadékot. Azóta folyamatosan ázik a falam, a parkettám rohad. Így megy már hat év óta! Megpróbáltam helyreállítani: leverték a falam tégláig, bevakolták és víztisztító réteggel bevonták, szobafestőt hívtunk, de minden hiába, mert néhány hónap múlva újra nedves volt a fal a szobában és a konyhában is – kesereg az idős, mozgássérült asszony, aki családjával él a szomszédban.  
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A bontás óta rengeteg kár érte a szomszédot
[/caption]
Barabás Lászlóné visszaemlékezett arra a hosszú évekkel ezelőtti nyárra, amikor hazaérkezve a nyaralásból döbbenten azt látta, hogy a szobájában a fal megrepedt, a tapéta leszakadt. A szomszédban bontották az épületet, de erről nem értesítette senki. Azóta sem javult a helyzet, hiába küzdött, hogy valaki kártalanítsa. Már belefáradt, mondta legutóbb az ügyvédjének is, hogy lassan feladja a harcot.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A dicső múlt
[/caption]
– Az akkori tulajdonos azonnal kijelentette, hogy nem vállal felelősséget a bontás során keletkezett károkért – tette hozzá. – Ezután a város jegyzőjéhez fordultunk, szerettünk volna birtokvédelmet kérni a házra, de elutasítottak azzal, hogy polgári peres eljárás keretében érvényesítsem az igazam. A bíróság azonban másodfokon is szintén elutasította a kérelmemet, mondván egy év eltelt, elévült az ügy. Mert én közben már nem bírtam tovább, és megpróbáltam megcsináltatni házam, emiatt pedig már nem lehet bizonyítási eljárást elrendelni. Háromszázezer forintomba került a helyreállítás. Már beletörődtem, hogy egy fillért sem kapok senkitől kártérítésre, de azt szeretném elérni, hogy tegyenek rendet az építési területen! Azt sem tudni, hogy kié jelenleg, itt van egy torzó, nem épül rajta semmi. Közben az én házam teljesen tönkremegy, és nincs pénzem arra, hogy folyamatosan renováljam.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] És a jelen
[/caption]
A lakó megmutatta az évekkel ezelőtt készült üzleti tervet, eszerint társasház épülne a volt vendéglő helyén. Mélygarázs, a földszinten négy üzlethelyiség és négy iroda, az első emeleten és a tetőtérben hét lakás kapna itt helyet. Ehelyett csak egy kerítéssel választották le a területet, a fémből készült palánkot viszont rendszeresen kimozdítják a helyéből az éjszaka részegen arra járó fiatalok, a zörgéstől aludni sem tud, panaszolja Barabásné.



Megkerestük a telek névtelenséget kérő segítőkész tulajdonosát, aki elmondta, hogy gondozzák a területet, minden télen elhányták a havat, nyáron a füvet lenyírták. Meggyőződése, hogy a leázásról nem ők tehetnek. Ennek ellenére még csütörtök este felkereste a hölgyet, és megegyeztek, hogy lehet, hogy már a következő napokban megoldják a problémát. Hozzátette: ha a gazdasági helyzet megfelelő lesz, akkor építkezhetnek majd a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!