Kék hírek, bulvár

2015.02.27. 09:20

Tizenkét és egynegyed év a 180 milliós berzencei csalásért

Mind a négy vádlottat bűnösnek találta a Kaposvári Törvényszék különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban: a kvartett 180,7 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást számlázott le hamisan. A bíróság összesen több mint tizenkét év börtönre ítélte a csalókat.

Vas András

A társaság egy berzencei vállalkozás nevében nyújtott be pályázatot 2012-ben a megyei kormányhivatal munkaügyi központjához munkahelyteremtő beruházás támogatására. A Nemzetgazdasági Minisztérium 180,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a számukra: az összeget csak a cég telephelyén lehetett volna felhasználni fa tárolóeszköz-gyártó és -feldolgozó gépek beszerzésére. A vádlottak vállalták, hogy a gépvásárlást követő 90 napon belül 79 embert alkalmaznak, s őket az idén január közepéig folyamatosan foglalkoztatják.



A négyes azonban eleve nem akart semmilyen beruházást, így hamis árajánlatot, megrendelő lapot, adásvételi szerződéseket és számlákat készítettek, s ezeket nyújtották be a munkaügyi központba. Bár a csalásról minden dokumentum az ügyészség rendelkezésére állt, a vádlottak és védőik megpróbálták tisztára mosni magukat a tárgyaláson: arra hivatkoztak, hogy a jogi szabályozás és az ellenőrzés hiánya miatt csábultak el.

A bíróság azonban bűnösnek mondta ki őket: az elsőrendű vádlott 3 év tíz hónap, a másodrendű két év 8 hónap, a harmadrendű 4 év 3 hónap, a negyedrendű pedig másfél év börtönt kapott – utóbbi három évre felfüggesztve. A verdikt ellen a vádhatóság képviselője súlyosbításért, a védők és védenceik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így a per a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!