Tovább zöldül a Balaton parti település az Országfásítási Program keretében

2024.04.19. 17:37

Harminc új fa lelt otthonra a balatonszárszói vízparton

Balatonszárszón 30 új facsemete talált otthonra a Vízpart utcában, az Országfásítási Program részeként. Az esemény nem csupán a természet iránti tiszteletét fejezte ki, hanem egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő felé is lépést tett.

Hajdú Marianna

Az Országfásítási Program keretében Balatonszárszón megvalósult ünnepélyes faültetés nem csak a helyi közösség, hanem a környezetvédelem szempontjából is jelentős. Az esemény  remek példája annak, hogyan tudnak összefogni a helyi lakosok, a politikai és a tudományos élet képviselői, valamint a fiatalabb generációk egy nemes cél érdekében.

A Fekete János, a település polgármestere, Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár és Szajcz Adrián Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke által elmondott beszédek is a faültetés és a környezettudatos gondolkodás fontosságát hangsúlyozták: 

A faültetés nem csupán egy egyszerű cselekedet, hanem egy befektetés a jövőbe, egy lépés egy élhetőbb, zöldebb és egészségesebb környezet felé.

A település vezetője beszédében kiemelte, hogy a környezetünk – amit gyakran természetesnek veszünk és esetleg nem is figyelünk oda eléggé – valójában egy nemzeti kincs, amelynek megőrzése mindenki felelőssége. majd hozzátette: a helyi közösség elkötelezettsége a zöld környezet megteremtése és fenntartása iránt rendkívül fontos, különösen egy olyan turisztikailag vonzó helyen, mint a Balaton régiója.

 

Tarpataki Tamás beszédéből kiderült, hogy a kormány és az agrárminisztérium is támogatja a zöldítési törekvéseket, és ezáltal a közösségi életterek javítását. 

Az Országfásítási Program sikerességét mutatja, hogy az elmúlt években számos új erdőterület jött létre, és sok településen valósultak meg faültetési projektek.

Szajcz Adrián kihangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi és klímavédelmi törekvések nem állhatnak meg a programok és stratégiák kidolgozásánál. Mint mondta,  a valódi változás érdekében mindenkinek cselekednie kell. A fenntarthatóság iránti elkötelezettség nem csak helyi, hanem országos szinten is fontos.

Az eseményen részt vevő József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény 2. és 3. osztályos diákjainak műsora pedig bizonyítja, hogy a fiatalabb generációkat is be lehet vonni és érdemes is bevonni, a környezettudatos nevelésbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában