Bulvár-celeb

2 órája

Sok pénzt érhet, ha van ilyen régi könyve: gyorsan nézzen körül otthon a polcon

Több százezer forintot is lehet kapni egy ritkaságnak számító, jó állapotú, régi könyvért. Érdemes otthon körülnézni...

MW

Vannak olyan régi könyvek, amiket kifejezetten keresnek a gyűjtők

Forrás: Shutterstock

Fotó: Peter Gudella

A Libri Antikvárium ügyvezetője, Fischer Tamás szerint teljesen egzakt válasz nincs arra, mikortól beszélünk könyvek esetében antik darabokról.

"A többség és a hétköznapi gyakorlatban 1945, a II. világháború vége szokott lenni egy választóvonal.

Klasszikus értelemben, Szabó Károly történész által összeállított RMK (Régi Magyar Könyvtár) 1711-ben (a Rákóczi szabadságharc lezárásánál húzza meg ezt a határt). Ez a kötet gyűjtötte össze a magyar nyelvű, magyarországi kiadású könyveket.

Ugyanakkor mára pont ez a témakör az, ami iránt megcsappant a gyűjtői érdeklődés (kivéve a magyar nyelvű, nem egyházi témájú kiadványokat)" – mondta Fischer Tamás a Pénzcentrumnak, amit az Origo idézett.

Azt is mondja, ha egy könyv széteső, firkált, erősen roncsolt, hiába különleges vagy ritka, alig ér valamit. A profi könyvkötés és -restaurálás nagyon drága, így valóban különleges darabnak kell lennie egy rossz állapotú könyvnek, hogy érdemes legyen restauráltatni.

Fischer Tamás azt is elmondta, hogy melyek lehetnek a legértékesebb könyvek:

A vadászat
A hazai avantgard művészet
A judaika
A militária
És a művészi könyvkötések voltak
De sok más kisebb témakör is van, mint pl.: okkultizmus, ezotéria, természettudományok, utazás, útleírás, humor-anekdota.

Hogy mekkora öszegekről van szó, jó mutatja, hogy egy magyar nyelvű, vallási prédikációkat tartalmazó, 1633-as kiadású kötet 850 000 forintért kelt el.

Az antik, drága könyveket elsősorban az ötven év feletti férfiak keresik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!