2019.03.20. 11:40
Rengeteg étkezési alma kerül léüzemekbe
Az ősszel betárolt étkezési alma 10-30 százalék veszteséggel tárolható ki, olyan mértékű a romlás, a héj- és a húsbarnulás.
Nagykálló, 2014. október 11. Almatermelõk borítják almájukat a garatba a Brix-Trade Kft. sûrítménykészítõ üzemének telephelyén Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedõház (MNKH) Zrt. A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedõházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelõktõl a gyümölcsöt. MTI Fotó: Balázs Attila
Forrás: MTI
Fotó: Balázs Attila
Az európaihoz hasonló helyzet van az almapiacon Magyarországon is, a szokásosnál több alma van még a hűtőtárolókban – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.
Ebből adataik szerint néhány tízezer tonnának nem látszik a piaca: néhány napja Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke százezer tonna eladatlan almáról beszélt.
Nehezíti a helyzetet, hogy az egész európai piac telített almával, így a megszokott belföldi értékesítési csatornákon kívül más levezetési lehetőség nincs
– mondta Apáti Ferenc.
Az alma iránt közepes a kereslet, ráadásul a tételek mintegy háromnegyede csak akciókban, relatíve alacsony árakon értékesíthető az áruházláncoknak.
Azok a termelők pedig, akik nem rendelkeznek áruházlánci beszállítási lehetőséggel, a közvetítő kereskedelem irányába próbálják eladni az almát, de csak meglehetősen alacsony – Apáti Ferenc megfogalmazása szerint az értékesítési hajlandóság alsó határáig lenyomott –,
kilogrammonként nettó 40-60 forintos áron tudják értékesíteni.
Súlyosbító tényező, hogy az átlagosnál nagyobbak a tárolási veszteségek.
A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható.
Borítókép: almatermelők borítják almájukat a garatba Nagykállóban 2014. október 11-én.