Valóságos kincsesláda

3 órája

Ebből a 72 milliárd forintos forrásból még a multiknak is jut, csak le kell hajolni érte

Egy valóságos kincsesláda a GINOP Plusz–3.2.1-21 a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint: Csikesz Tamás elmondta, akkora a fejlesztési alap, hogy mindenkinek jut belőle, még a multinacionális vállalatoknak is. A képzésekre továbbra is sokan csodafegyverként tekintenek, a DFT-Hungária többségi tulajdonosa azonban úgy véli, az a világ már elmúlt, amikor valaki a fejlődési, fejlesztési folyamatot nem veszi természetesnek – főleg a vezetők esetében.

MW

„Ha valaki vezetőként ugyanazt csinálja ma, mint tegnap, lemarad. Ebben a pozícióban sok mindent meg kell vizsgálni egyéni, illetve szervezeti szinten, köztük a teljesítményértékelést és motivációt is. A vezetők szerepe, gondolkodása, hozzáállása a jövőben változik, erre próbáljuk felkészíteni őket uniós forrásból is finanszírozható képzési programjainkkal” – mondta a Világgazdaságnak a két évtizede humán- és szervezetfejlesztéssel foglalkozó DFT Hungária tulajdonosa, Csikesz Tamás. 

Team,Of,Diverse,Partners,Mature,Latin,Business,Man,And,European
A GINOP Plusz révén 15 milliárd forintot nyitottak meg képzésekre
Fotó: Stock 4you / Forrás: Shutterstock

GINOP Plusz: maradt még pénz a 72 milliárdos perselyben

Kiemelte: soha korábban nem volt még példa arra, hogy az uniós források közül megnyitottak volna bármilyen képzési alapot vállalkozások fejlesztésére, amelyet aztán a teljes ciklus alatt végig – esetleg szakaszosan – nyitva is tartanak. 

Ez egy olyan 72 milliárd forintos alap, amelyben a cégek akár többször is pályázhatnak.

„Ilyen kincset még soha nem láttunk. Úgy hívják, hogy GINOP Plusz-3.2.1-21” – tette hozzá.

Csikesz rámutatott: az említett GINOP Plusz-forrás révén jelenleg 15 milliárd forintot nyitottak meg, de a keret – a júliusi adatok szerint – nem fogyott el. A nyilvánosan elérhető információk alapján 

  • az első ütemben 1,6 milliárdot költöttek el, míg 
  • a másodikban 11,5 milliárdot, vagyis 
  • a 15 milliárdos célösszeget a harmadik szakaszban kellene elérni 

– amely a DFT jelenlegi tudása szerint november 30-ig van nyitva. 

Ha így is történik, rengeteg pénz maradna a „72 milliárdos perselyben”.

„Ez egy fantasztikus lehetőség, amelyet ráadásul nemcsak kompetenciafejlesztésre, hanem például idegen nyelvi vagy informatikai képzésekre is fel lehet használni” – jegyezte meg a humán és szervezetfejlesztéssel foglalkozó társaság tulajdonosa.

A kis- és középvállalkozások esetében 75 millió, a nagyvállalatok esetében viszont 150 millió forint a felső határ egy szakaszban. „Akkora ez a keret, hogy mindenkinek jut belőle – még a multiknak is.”

Csikesz Tamás úgy fogalmazott, hogy a képzési pályázatokon korábban hasító magyar vidék jelenleg eléggé alulreprezentált, mivel több mint 50 százalékát az alapnak Budapest és Pest vármegye viszi el. „Vannak olyan vármegyék, ahol nem tudjuk, nem értjük, mi történik és miért nincs lehívás” – tette fel a költői kérdést.

Bár a képzésekre sokan csodafegyverként tekintenek, Csikesz úgy véli, 

az a világ már elmúlt, amikor valaki a fejlődését, fejlesztését automatikusan bevételnövekményre tudja lefordítani. Inkább az a jellemző, hogy aki ezt nem teszi meg, pozíciót veszít.

„Lehet, hogy nem vagyunk képesek azonnal forintosítani egy fejlesztést, de a hiányát biztosan megérezzük” – magyarázta a szakértő.

A vezetői lét egyik fontos eleme a kompetencia: amikor az illető tudja, hogy mit, hogyan kell elvégeznie önállóan. „Ezzel szerez ugyanis alkalmasságot, képességet és függetlenséget, hogy egyedül tudjon dolgozni. Ennek az egyik feltétele, hogy a lehető legjobb gyakorlati módszert tanítsák meg neki, és nem azt, amit tíz-húsz évvel ezelőtt használtak. De ezt át is kell ültetni, majd beépíteni a praxisába – és nem öt, esetleg tíz év múlva hasznát vennie, hanem azonnal, attól a perctől kezdve kell alkalmaznia” – állapította meg Csikesz Tamás.

Ginop Plusz, DFT, képzés
Csikesz Tamás a 72 milliárd forintos alapról: ilyen kincset még nem láttunk
Fotó: DFT

Ennek kapcsán azt is elárulta, hogy idén tavasszal újraindították díjmentes vezetői egynapos képzéseiket, melyek célja, hogy a vezetők naprakész gyakorlati tudást szerezzenek, és azonnal alkalmazni tudják a változó üzleti környezetben, ezzel is elősegítve saját és szervezetük folyamatos fejlődését.

„Sokan ráadásul nem is a versenyszférából érkeznek hozzánk, hanem például önkormányzatoktól – polgármesterek és jegyzők –, civil szervezetektől, de a közép- és felsőoktatásból, valamint közművelődési intézményekből, egyházakból is vannak jelentkezőink” – zárta gondolatait a DFT Hungária tulajdonosa.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak legnagyobb operatív programja. Keretösszege a hazai társfinanszírozással együtt 2300 milliárd forint. A program a gazdasági növekedést, a hazai vállalkozások versenyképességének fokozását és a teljes foglalkoztatás elérését támogatja a pályázataival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában