Zárónap

2 órája

India nyerte a sakkolimpiát

A BOK Csarnokban rendezett budapesti sakkolimpia utolsó partijának befejezését követően eldőlt, hogy a legjobb magyar férfi csapat 11., míg a női 14. lett.

MW

Az indiai Dommarázu Gukés Rapport Richárd nemzetközi nagymester ellen játszik a 45. sakkolimpia hatodik fordulójában a BOK Csarnokban 2024. szeptember 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A legjobb magyar férfi és női csapat is Spanyolországgal találkozott a budapesti sakkolimpia 11., utolsó fordulójában, előbbi döntetlent ért el, utóbbi viszont simán kikapott.

A nyílt szekcióban a házigazda kilencedikként rangsorolt négyese az újabb pontvesztéssel nem tudta elérni az előzetesen célként kitűzött hatba kerülést, míg a női együttes veresége azt jelentette, hogy kicsúszott az első tízből. A pontos végeredmény csak akkor lesz meg, ha minden parti befejeződött a BOK Csarnokban.

A legjobb magyar férfi csapat 11., a női 14. lett

A BOK Csarnokban rendezett budapesti sakkolimpia utolsó partijának befejezését követően eldőlt, hogy a legjobb magyar férfi csapat 11., míg a női 14. lett.

A nyílt szekcióban a legjobb, előzetesen kilencedikként rangsorolt magyar egység 16 ponttal zárt, és a 7-13. helyen állók között az úgynevezett Sonnborn-Berger pontszámítás döntött, amely azt veszi figyelembe, melyik csapat ért el erősebb ellenféllel szemben jobb eredményt. Ez alapján a magyarok összesítésben a 11. helyen végeztek. A második számú válogatott 33. helyével valamelyest szintén elmaradt a 25-ös kiemelésétől, akárcsak a 64. U25-ös csapat (55).

„Szakmailag elégedett vagyok, mert mindenki kihozta magából a maximumot. Sikerült bizonyítani, hogy a legjobbak közé tartozunk. Persze, a végeredmény végül némi csalódást jelent. A válogatott végig a torna élmezőnyében harcolt és hajszálon múlt, hogy nagyszerű helyett fantasztikus legyen ez az olimpiai szereplés. A mutatott teljesítmény alapján többet érdemelt volna ez a csapat” - értékelt az MTI-nek Ács Péter szövetségi kapitány.

A 43 éves nagymester kifejtette, bár nem panaszkodhatnak a sorsolásra, de a magyar csapat - a kínai mellett - egyike azon két válogatottnak, amely megmérkőzött az első helyen kiemelt és végül ezüstérmes amerikaiakkal, valamint másodikként rangsorolt és toronymagasan győztes indiaiakkal.

"Ez a két papírforma vereség mínusz négy csapatpontot jelentett, miközben olyan együttesek végeztek előttünk, amelyek akár egyik nagy favorittal sem találkoztak" - mondta Ács Péter.

A nyílt szekcióban a bronzérmet a két éve győztes üzbégek szerezték meg.

A nőknél az elrontott befejezés ellenére elégedetten értékelt Fodor Tamás szövetségi kapitány. Úgy vélte, összeségében jó teljesítményt nyújtott a csapata, amely a kiemelési számának megfelelő 14. helyen zárt 15 ponttal.

A nőknél a B csapat a 31-es kiemelési számánál picit előrébb, a 29. pozícióban zárt 14 ponttal, míg a tízpontos U25-ös együttes 65. helyével elmaradt a várakozástól (49).

A végeredmény 11 forduló után:

férfiak:

1. India 21 pont, 2. Egyesült Államok 17 (395), 3. Üzbegisztán 17 (387), ...11. Magyarország 16, ...33. Magyarország B 14, ...64. Magyarország U25 12

nők:

1. India 19, 2. Kazahsztán 18, 3. Egyesült Államok 17, ...14. Magyarország 15, ...29. Magyarország B 14, ...65. Magyarország U25 12
sgj \ srd

A férfiaknál ismét a negyedik táblán a világos bábukat vezető Gledura Benjamin volt a hős, aki a középjátékban minőségelőnyt harcolt ki, ezt érvényesítve pedig nagyszerű játékkal a 43. lépésben feladásra kényszerítette ellenfelét.

„Szakmailag talán ez volt a legnagyobb győzelmem, de még vissza kell néznem számítógépen. A jó megnyitásnak köszönhető ez a siker, mert kiváló állásból játszhattam” – mondta az MTI-nek a magyar válogatott legfiatalabb tagja. Elárulta, még szombat este is úgy volt, nem ül asztalhoz a zárókörben, mert ezek nem szoktak jól sikerülni neki, ugyanakkor Berkes Ferenc meggyőzte, hogy vállalja a játékot, mert világossal ő nagyobb kockázatot tud vállalni.

Eközben viszont Szjugirov Szanan sötéttel kikapott, az orosz születésű nagymester úgy értékelte a partiját, hogy bár volt időzavara, de nem ez okozta a vesztét, az ellenfele egyszerűen túljátszotta őt. Rapport Richárd az éltáblán kiegyenlített partit vívott, világossal nem tudott előnyösebb pozíciót kialakítani, így be kellett érnie a döntetlennel. Ennek nyomán a másik nagy visszatérőre, Lékó Péterre maradt a döntés, világossal ugyan gyalogelőnyre tett szert, de ezt nem tudta győzelemre váltani, így a csapatnak be kellett érnie döntetlennel.

A veretlenül éllovas India 3,5-0,5-re könnyedén verte Szlovéniát, ezzel biztosította aranyérmét.

 Gledura Benjamin úgy értékelte az összteljesítményt, hogy több volt ebben eredmény szempontjából. Szerinte nem volt szerencséjük a párosításokkal, mert játszottak az első helyen kiemelt amerikaiakkal és a másodikként rangsorolt, toronymagasan győztes indiaiakkal, valamint az Európa-bajnok szerbekkel is.

A nőknél a mindössze 17 évesen éltáblás Gaál Zsóka a világos bábukat vezetve sokkal előnyösebb pozíciót vívott ki, csakhogy két rossz lépéssel elveszítette a partiját. Ezen társai sem tudtak javítani, ugyanis sötéttel Hoang Thanh Trang és világossal a gyaloghátrányba kerülő Terbe Julianna is kikapott. A magyarok becsület fél pontját Lázárné Varga Szidónia vívta ki, de a csapat így is kicsúszott a legjobb tízből a vereség miatt.

A nőknél szintén India diadalmaskodott, miután felülmúlta Azerbajdzsánt, míg a nagy rivális Kazahsztán döntetlennel zárt az amerikai négyessel.

A férfiaknál a magyar A válogatott 16 ponttal zárt, a dobogós helyhez eggyel többre lett volna szükség. A B csapat Fülöp-szigetek legyőzésével 14 pontig jutott, míg az U25-ös együttesnek maradt a 12 pontja az Ausztriától elszenvedett vereséggel. A nőknél a legjobb hazai kvartett 15 pontot gyűjtött, a második számú négyes 14-et, miután legyőzte a 12 ponton ragadt 25 éven aluliakból álló C csapatot.

Eredmények, 11. (utolsó) forduló:

férfiak:

Spanyolország-Magyarország 2-2

Alexei Shirov (2666 Élő-pont)-Rapport Richárd (2715) döntetlen

Lékó Péter (2666)-David Anton Guijarro (2665) döntetlen

Alan Pichot (2628)-Szjugirov Szanan (2644) 1-0

Gledura Benjámin (2628)-Jaime Santos Latasa (2624) 1-0

Magyarország B - Fülöp-szigetek 3-1

Ausztria-Magyarország U25 2,5-1,5

nők:

Magyarország-Spanyolország 0,5-3,5

Gaál Zsóka (2385)-Sarasadat Khademalsharieh (2468) 0-1

Marta Garcia Martin (2318)-Hoang Thanh Trang (2351) 1-0

Terbe Julianna (2245)-Sabrina Vega Gutierrez (2374) 0-1

Ann Matnadze Bujiashvili (2338)-Lázárné Vajda Szidónia (2283) döntetlen

Magyarország U25-Magyarország B 0,5-3,5

Polgár Judit: szeretet és tisztelet övezte a játékosokat

Minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit szerint nagy szeretet és tisztelet övezte a játékosokat a budapesti sakkolimpián.

Amíg nem pályázott Magyarország, addig nem gondoltam, hogy Budapest egyszer sakkolimpiát rendez. Az expóra és a nemzetközi szövetség kiállítására is nagyon sokan voltak kíváncsiak. Rengetegen várták a játékosokat a kijáratnál aláírásra vagy közös fényképekre, miután elhagyták azt a néma termet, ahol közel kétszáz nemzet játékosai sakkoztak. A sakkozók érezték az őket övező szeretetet és tiszteletet

 - mondta a 48 éves Polgár Judit, akit a nemzetközi szövetség (FIDE) alapításának századik évfordulója alkalmából tartott gálavacsorán minden idők legjobb női játékosának választottak.

A díjról úgy vélekedett, hogy az Élő-pontszámot és a versenyeredményeket tekintve egyértelmű volt az elismerés, amelynek azért is örül, mert minden ilyen kitüntetés egyfajta megerősítést ad az embernek. Kiemelte a legjobb női edzőnek választott testvérét, Zsuzsát. Megfogalmazása szerint egybefonódik a családjuk története a sakkal, legidősebb nővére volt ebben az úttörő és ha más úton is, de Zsófiával együtt mindannyian maradandót tudtak alkotni.

„Örülök, hogy a sakkpalotával színesíthettük a programot. Egy sakkolimpián ez mindig meghatározó. Sikerült nagyon barátságos és otthonos helyet kialakítani ahhoz, hogy bemutassuk a sakk oktatást segítő szerepét. A napi feladványokat magam válogattam ki, voltak dedikálások külön-külön, de hárman egyszerre a nővéreimmel is. A legfontosabb, hogy sokan sakkoztak és élményekkel gazdagodtak” - mondta.

A tíz éve visszavonult nagymester egyedüli nőként tudta áttörni a 2700-as Élő-pontszámot, amellyel a világranglista nyolcadik helyén is állt, a nők között pedig 26 éven át letaszíthatatlan volt a trónról.

A legjobb női sakkozó kategóriájában tíz jelölés volt. A cím végül Polgár Judit, a georgiai Noa Gaprindashvili és az orosz-cseh-angol Vera Menchik között dőlt el, közülük került ki díjazottként a zsűri egyöntetű döntése alapján a magyar világklasszis.

Polyánszky: nemzetközileg jó visszajelzéseket kaptunk

Nemzetközileg jó visszajelzéseket kapott a budapesti sakkolimpia Polyánszky Zoltán, a magyar szövetség elnöke szerint.

Fontos, hogy ez itt megvalósult. Állami vezetők is érdeklődtek az esemény iránt, megjelentek a versenyen. De ami a legfontosabb, hogy sikerült a sakkot megmutatnunk olyan rétegeknek, amelyek az olimpia nélkül nem fordultak volna a sportág felé

 – fogalmazott az MTI-nek Polyánszky.

Külön kiemelte, hogy a más olimpiákon az ürességtől kongó sakkexpo óriási sikert aratott az érdeklődők körében, köszönhetően a minden idők legjobb női játékosának választott Polgár Judit sakkpalotájának, vagy éppen Héra Imre nagymester angol és magyar nyelvű elemzéseinek, amelyek során az előző nap legérdekesebb partijait vette górcső alá telt házas közönség előtt.

A legjobb magyar férfi csapat kapcsán azt hangsúlyozta, hogy megérte az éltáblás Rapport Richárdot haza-, míg Lékó Pétert visszahozni, mert ez meghozta a várt eredményt.

„Olyan merítéssel rendelkező országokat, mint India, Kína és az Egyesült Államok történelmileg csak néha sikerül elkapni, de a magyar csapat az európai élmezőnyben van. Az a látvány, hogy a magyar válogatott ott ül a világ legjobbjai ellen és úgy kezdődik a névsor, hogy Rapport, Lékó, az a sakkszeretők számára óriási öröm” – mondta a hazai szövetség elsőszámú vezetője.

A női együttes kapcsán a mindössze 17 évesen éltáblás Gaál Zsóka teljesítményét emelte ki, mert fiatalon végig bírta az első tábla terhét, sok fontos győzelmet aratva.

„Sok olyat láttunk, hogy nem bírta el valaki ennek a terhét egy ilyen súlyú versenyen, amikor nem magáért, hanem az országért játszik. Gaál Zsóka viszont igazi vezéregyénisége volt a csapatnak és minden bizonnyal áttöri a 2400-as határt Élő-pontban. Nem én tudom megmondani 1800-as sakkozóként, hogy meddig juthat. Jelenleg Berkes Ferenc, a férfi csapatunk tagja az edzője, akinek köszönhetően másfél év stagnálás után új csúcsokat ért el Gaál Zsóka” – fogalmazott Polyánszky.

Hallgassa meg a 45. sakkolimpia hivatalos dalát:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában