2024.03.23. 10:30
A hét süteménye: a húsvéti kalács
Az otthonhoz mindenki hangulatokat, illatokat köt. Ilyen karácsonykor a mézeskalács, húsvétkor pedig a foszlós kalács illata. Nyilván a nagymama receptjeit nem lehet lemásolni, de mi most segítünk, hogy egy próbát tehessen mindenki. Válogattunk a legjobb kalácsreceptek közül, legyen az édes vagy sós, itt mindent megtalálsz a húsvéti kalácshoz.
Nagyon guszta!
Forrás: Mindmegette
HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS
HOZZÁVALÓK
A tészához:
60dkg liszt
7dkg vaj
3dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
1mk só
1mk cukor
4dl tej
2db tojássárgája
A nyújtáshoz:
liszt
A tepsi kikenéséhez:
vaj
A tetejére:
1ek tej
1db tojássárgája
ELKÉSZÍTÉS
- A húsvéti fonott kalács elkészítéséhez egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a vajjal. Ezután beleszórjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzákeverjük a tojássárgájákat, majd a lisztes keverékre öntjük, és hozzáadjuk a sót.
- A maradék lisztet hozzászitáljuk, és a konyhagép dagasztókarjával lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adhatunk még hozzá.
- A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük, és 40 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a duplájára nő.
- Egy gyúrólapot belisztezünk, és a megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat – mint egy copfot – befonjuk.
- A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és a 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 fokon).
- Ezután kivesszük a sütőből, a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd visszatoljuk, és további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
SÓS FONOTT KALÁCS, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI
HOZZÁVALÓK
1dl víz
1.5dl tej
1.5dkg friss élesztő
1db tojás
55dkg liszt (BL55)
2.5dkg cukor
8g tengeri só + a szóráshoz
12dkg puha vaj
ELKÉSZÍTÉS:
- A vizet, a tejet és az élesztőt elkevertetjük a tojással a dagasztó üstben. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a sót, majd két percet dagasztjuk közepes fokozaton.
- Hozzá csipkedjük a vajat, amivel nagy fokozaton dagasztjuk ki a tésztát kb. 5 perc alatt. Ha a tészta feltapad, kaparjuk le az üst faláról. Borítsuk a lisztezett konyhapultra vagy deszkára, és lefedve 45 percet pihentessük.
- 10 részre vágjuk a tésztát, majd gömbölyítjük, és 15 percet ismét pihentetjük letakarva.
- A gombócokból egyenes, kb. 25 centis tésztaszálat sodrunk, és megfonjuk. Egymás mellé teszünk 5-5 kalácsot, 1-1 centi hézagokat hagyva köztük, hogy süléskor összenőjenek. Letojásozzuk a tetejüket és 35-40 percet kelesztjük.
- A sütőt felkapcsoljuk 195 fokra. A megkelt kalácsokat ismét átkenjük a tojással, megszórjuk a nagyszemű sóval, majd betoljuk a forró sütőbe és 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.
NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÍTI SZABI A PÉK A SÓS FONOTT KALÁCSOT:
CSOKOLÁDÉPUDINGOS KALÁCS
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
2.5 dkg élesztő
5 dkg kristálycukor
2.5 dl tej
50 dkg liszt
1.5 ek étolaj
só
2 darab tojásfehérje
A krémhez:
3.5 dl tej
2 csom csokoládés pudingpor
1 csom vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
12.5 dkg margarin
A tetejére:
1 darab tojás
ELKÉSZÍTÉS
- Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszttel összekeverjük a cukrot, az étolajat. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt és a többi tejjel jól kidagasztjuk. Utoljára pedig hozzáadjuk az egy csipet sóval felvert tojáshabot. Duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a krémet. A tejben elkeverjük a pudingport, a cukrokat és felfőzzük. Még melegen hozzákeverjük a margarint is. Kihűtjük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, 4 részre vágjuk. Egyenként vékonyra kinyújtjuk. A krémet 4 felé osztjuk. A tésztalapokat megkenjük vele. Feltekerjük, mint a bejglit. 2 darabot összefonunk.
- Sütőpapírral bélelt 23x34 cm-es tepsibe tesszük. A tetejét 1 kisebb, felvert tojással lekenjük. 190 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
MEDVEHAGYMÁS FONOTT KALÁCS
HOZZÁVALÓK
3 dl tej
8 g cukor
25 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
25 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 db tojás
1 dkg só
5 dkg mangalicazsír
1 csok medvehagyma
5 dkg reszelt parmezán
olaj
3 dkg szezámmag
ELKÉSZÍTÉS
- A tejben elkeverjük a cukrot, és 1 tk teljes kiőrlésű liszttel megszórjuk a tetejét, és kb. 10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk benne. Akkor jó, ha már repedezik a teteje.
- A finomlisztet (BL55) egy tálba szitáljuk, a teljes kiőrlésű lisztet hozzáadjuk, beleütünk 1 tojást, beletesszük a sót, és lassan összedagasztjuk.
- Az összeállt tésztához hozzáadjuk a zsírt, majd ezzel is simára dagasztjuk.
- Az apróra vágott medvehagymát és a parmezánt hozzáadjuk, és hozzágyúrjuk a tésztához (ha géppel csináljuk, lassú fordulaton tegyük).
- A kész tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, és huzatmentes helyen, letakarva 45 percig pihentetjük. Nem baj, ha lágynak tűnik, a teljes kiőrlésű búza be fogja szívni a nedvességet.
- Ebből a mennyiségből 90 deka tészta lesz, amit 12 darabra szedünk (kb. 75 gramm/darab) és kigömbölyítjük, majd 15 percig letakarva pihentetjük.
- A tésztából 25 centis rudakat sodrunk, majd 2 kalácsot fonunk hatos fonással.
- A maradék tojást villával elhabarjuk, a kalácsokat lekenjük, szezámmaggal meghintjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 195 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÜL A MEDVEHAGYMÁS FONOTT KALÁCS:
OSTOROS KALÁCS, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI
HOZZÁVALÓK
70 dkg liszt
2.5 dl tej
2 db tojás
2 db tojássárgája
10 dkg vaj
12 dkg cukor
2.5 dkg friss élesztő
0.8 dkg só
A kenéshez:
1 db tojás
1 ek tej
A tetejére:
3 dkg szeletelt mandula
A töltelékhez:
50 dkg ricotta
20 dkg aszalt meggy
1 db lime héja
5 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 tk vaníliakivonat
ELKÉSZÍTÉS
- Az ostoros kalács tésztájához a tejet a tojással és a tojássárgákkal összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Beleszórjuk a cukrot, a lisztet, végül a sót és lassan dagasztani kezdjük.
- 3 perc után hozzáadjuk a vajkockákat és 4-5 perces gyors dagasztásra váltunk.
- Az elkészült tésztát gömbölyítjük, és egy kiolajozott tálban letakarva pihentetjük 45 percet.
- 3 darab 11x25 cm-es pástétomformát gazdagon kivajazunk és félretesszük.
- A töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük és betesszük a hűtőbe. (Ezt előző este érdemes előkészíteni, hogy jól összeérjen a töltelék.)
- 9 egyenlő részre szedjük a tésztát, gömbölyítjük és letakarva pihentetjük a pulton.
- Téglalapokra nyújtjuk a tésztadarabokat, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és hármas fonással megfonjuk mindhárom kalácsot.
- A kalácsokat letojásozzuk, és 45 percet kelesztjük őket, fedetlenül.
- Közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. A megkelt kalácsokat újra letojásozzuk, és nagyjából 32 perc alatt (alsó-felső sütési módban) készre sütjük.
NÉZZÉTEK MEG, HOGYAN KÉSZÜL SZABI ZSENIÁLIS OSTOROS KALÁCSA:
NUTELLÁS KALÁCS EGYSZERŰEN (KELESZTÉS NÉLKÜL)
HOZZÁVALÓK
1 csom konyhakész pizzatészta
liszt
20 dkg mogyorókrém
porcukor (a szóráshoz)
ELKÉSZÍTÉS
- A kitekert tésztát enyhén lisztezett deszkára helyezzük, és óvatosan rásimítjuk a mogyorókrémet. Feltekerjük a tésztát, majd hosszában félbevágjuk. Összetekerjük a két részt, végül összenyomkodjuk a végeket.
- A csokis fonottast sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk.
- Szuper alternatíva húsvétra, ha idén nincs időnk kelt tésztás fonott kalácsot sütni.
HÚSVÉTI TÚRÓS KALÁCS
HOZZÁVALÓK
A kalácshoz:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
6 dkg cukor
5 dkg élesztő
csipet só
2 db tojás
1 dl víz
A töltelékhez:
25 dkg túró
20 dkg porcukor
1 dl tejföl
A tetejére:
1 db tojás
ELKÉSZÍTÉS
- A cukrot és az élesztőt elkeverjük a langyos tejben, majd felfutattjuk.
- A lisztet dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Belemorzsoljuk a vajat, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül a vizet, és kb. 10 perc alatt jól összedolgozzuk. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
- A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
- A töltelékhez villával összetörjük a t, belekeverjük a cukrot, a tejfölt és a reszelt citromhéjat. Jól összedolgozzuk.
- A megkelt tésztából 3 cipót formázunk. Vékonyra nyújtjuk mindhármat, és elosztjuk rajtuk a s tölteléket. Egyenletesen elkenegetjük, majd feltekerjük, mint a bejglit. Az így kapott tekercseket hármas fonással összefonjuk. Lekenjük a tetejét a felvert tojással.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, betoljuk az előmelegített sütőbe, majd 180 fokra emeljük a hőmérsékletet, és szép pirosra sütjük.
Forrás: mindmegette.hu