Úticél

11 órája

Mutatunk hat gyönyörű helyet, amit mindenképpen látnod kell mielőtt eltűnik

A last chance turizmus a világ legfenyegetettebb helyszíneit célozza meg, ahol a változó környezeti tényezők miatt a természet csodái eltűnhetnek vagy drámai módon átalakulhatnak.

6 gyönyörű hely, amit látnod kell mielőtt eltűnik - Last chance turizmus

Képzeld el, hogy egy olyan helyen vagy, ahol tudod, hogy ez az utolsó esélyed, hogy meglásd a világ egyik legcsodálatosabb táját, mielőtt örökre eltűnne. A last chance turizmus lényege pontosan ez: olyan helyeket felfedezni, amelyek veszélyeztetettek a környezeti változások miatt, és ahol a természeti csodák drámai átalakuláson mehetnek keresztül. Ha valaha is érezted, hogy meg kell ragadnod a pillanatot, ezek a helyek a te bakancslistádra[1] valók!

Maldív-szigetek

A tengerparti nyaralás luxusát keresed? Látogass el a Maldív-szigetek [2]gyönyörű fehér homokos strandjaira, foglalj szállást egy vízre épült bungalóban, hogy még közelebb lehess a természethez – amíg még lehet! Ezek a bungalók nemcsak a luxust kínálják, hanem egy egyedi, nyugodt környezetet, ahol a naplementét saját privát teraszodról figyelheted, és a tengerpart csak néhány lépésnyire van tőled. Ne hagyd ki a búvárkodást vagy snorkelezést sem, mert a víz alatti világ is páratlan élményt kínál!

A Maldív-szigetek tökéletes választás, de siess! A klímaváltozás miatt a szigeteket lassan elnyelhetik a hullámok. A kormány különféle intézkedéseket tett, mint például a mesterséges szigetek építése, hogy megpróbálja megakadályozni a szigetek eltűnését, de a fenyegetés valós.

Velence, Olaszország

Velence[3] az egyik legromantikusabb és legismertebb város a világon, de az utóbbi években a várost fenyegető áradások és az infrastrukturális problémák miatt komoly kihívásokkal néz szembe. Velence lassan süllyed, és tovább súlyosbítja a helyzetet a globális felmelegedés miatti tengerszint emelkedés.

Az áradások, amelyeket helyben „acqua alta" néven ismernek, az utóbbi években gyakoribbá és súlyosabbá váltak, különösen ősszel és télen. A MOSE projekt (Modulo Sperimentale Elettromeccanico),egyegy hatalmas gátrendszer, az egyik legfontosabb védelmi vonal Velence megmentésére. A régi épületek fenntartása és a vízszint-emelkedés elleni modern védekezés hatalmas anyagi terhet ró a városra.

Ha Velencében sétálsz, különösen a Piazza San Marco környékén, érdemes beszerezned egy elegáns gumicsizmát. Ha a vízszint megengedi, mindenképp látogasd meg a Dózse-palotát, a Szent Márk-székesegyházat, és sétálj egyet a Rialto hídon, de figyeld az áradási előrejelzéseket, hogy a lehető legjobb időszakban élvezhesd a turisták elől hamarosan elzárásra kerülő Velence szépségét!

Nagy-korallzátony (Great Barrier Reef), Ausztrália

A Nagy-korallzátony Ausztrália egyik legikonikusabb természeti kincse, és a világ legnagyobb korallzátony rendszere, amely több mint 2300 kilométer hosszan nyúlik el a Queensland partjainál. Ha a Nagy-korallzátonyt még teljes pompájában szeretnéd látni, siess!

A zátony búvárkodásra vagy snorkelingre alkalmas helyeken látogatható, például Cairns vagy Port Douglas városai mellett. Fontos, hogy a környezettudatos túrákat válaszd, amelyek a zátony védelmére összpontosítanak.

Sajnos a klímaváltozás drámai hatással van erre a csodálatos ökoszisztémára. Az emelkedő tengervíz hőmérséklete, az óceánok savasodása és a szennyezés súlyos károkat okoztak a zátony koralljainak, amelyek nagy része az elmúlt években kifehéredett.

A meleg víz miatt a korallok elveszítik azokat az algákat (zooxanthellae), amelyek a színüket és az életükhöz szükséges tápanyagokat biztosítják. Ha a fehéredett korallok nem tudnak regenerálódni, elpusztulnak, ami komoly veszélyt jelent a zátonyhoz kötődő tengeri élővilágra, mint például a halakra, teknősökre és cápákra is.

Galápagos-szigetek, Ecuador

A Galápagos-szigetek nem véletlenül szerepel minden természetkedvelő bakancslistáján az egyik legelőkelőbb helyen! Ezek a szigetek tényleg olyanok, mintha egy másik világba csöppennél: óriásteknősök, tengeri iguánák, és a furcsa, mégis elképesztően aranyos kormoránok teszik a Galápagost egy igazi ékszerdobozzá.

Viszont a klímaváltozás és a turisták kiszolgálásához szükséges infrastruktúra kiépítése miatt a szigetek különösen veszélyeztetetté váltak. Ezért ne lepődj meg, hogy itt csak engedéllyel rendelkező túravezetőkkel barangolhatsz, és minden lépésedet szigorú szabályok kísérik.

Ha ez nem lenne elég, a klímaváltozás[4] is komolyan fenyegeti a Galápagost. Az óceán melegedése megzavarja a tengeri áramlatokat, amelyek az egész ökoszisztéma alapját képezik. Ez hatással van az összes tengeri fajra, a fókáktól a cápákig – ami azt jelenti, hogy a tenger élővilága is veszélyben van.

Everglades, Florida

Az Everglades, Florida egyik legfontosabb természetvédelmi területe, ahol a lenyűgöző mangrove erdők és a gazdag állatvilág otthonra találtak. Azonban a városi terjeszkedés, a vízszennyezés és a klímaváltozás miatt egyre nagyobb veszélynek van kitéve.

Pedig az erdők amellett, hogy menedéket nyújtanak különböző állatfajok számára, például az amerikai aligátoroknak, a floridai párducoknak, és több száz madárfajnak, létfontosságú szerepet játszanak a parti védelemben is, mivel megakadályozzák az eróziót. Márpedig a klímaváltozás és az emelkedő tengerszint szintén hatalmas fenyegetést jelent az Everglades-re.

Az egyre gyakoribb viharok, árvizek, és a sós víz behatolása megváltoztatja a mangrove ökoszisztémát. Ha ide utazol, érdemes egy airboat túrán részt venni, hogy közelről láthasd a mangrove erdőket és az állatvilágot.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu[5] egy lenyűgöző, ősi inka város Peru hegyei között, amely a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb kulturális helyszíne. Az UNESCO által világörökségi védelem alatt álló terület a 15. században épült, és az inka birodalom egyik legfontosabb kulturális és politikai központja volt.

A város egy hegygerincen helyezkedik el, lenyűgöző kilátással a környező völgyekre és hegyekre. Az épületek nagy része gondosan kifaragott kőből épült, ami az inkák kifinomult építészeti tudásáról tanúskodik. A városban templomok, paloták, mezők és teraszok találhatók, melyeket az inkák mind spirituális, mind mezőgazdasági célokra használtak.

Az 1911-es újrafelfedezése óta Machu Picchu hatalmas turisztikai látványossággá vált. Az évente több mint 1,5 millió látogató sokkal több, mint amit a helyszín biztonságosan el tudna viselni. A turisták jelenléte miatt a helyi infrastruktúra (ösvények, lépcsők, nézőpontok) is fokozott igénybevételnek van kitéve. Ez gyorsítja  a természetes talajeróziót, és a földcsuszamlások esélyét is növeli, ezért szigorú szabályokat vezettek be a látogatók számának korlátozására és a terület védelmére.

Last chance turizmus – Miért imádják a csajok?

Ez az utazási forma igazi adrenalinlöketet ad azoknak, akik valami különlegesre vágynak, hiszen ezek a helyek egyáltalán nem biztos, hogy pár évtized múlva is elérhetők lesznek.

De azokat is vonzza, akik szeretik a természetet és aggódnak a környezetért. Az ökoturizmus hívei és a kalandvágyók azok, akik nemcsak csodálni szeretnék ezeket a helyeket, hanem tudatosan, felelősségteljesen utazni is. Ők azok, akik utazás közben figyelnek a környezetvédelemre, és igyekeznek minimális ökológiai lábnyomot hagyni.

Fenntartható utazási megoldásokat választva nemcsak fantasztikus élményeket szerezhetsz, de te is hozzájárulhatsz ahhoz is, hogy ezek a helyek mások számára is elérhetők maradjanak. Ha odafigyelsz a környezetvédelemre, akkor nemcsak a bakancslistád válik teljessé, de egyben segíthetsz is megőrizni a világ legértékesebb kincseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában