Édes percek

2024.05.04. 10:23

A hét süteménye: mascarponés epertorta

Mivel már javában dübörög az eperszezon nem lehet más a hét süteménye, mint az epertorta. Ráadásul mascarponés és az ételallergiásokra gondolva laktóz- és gluténmentes ez a változat.

Koszorus Rita
  • HOZZÁVALÓK
    A tésztához:
    7 dkg    rizsliszt    
    5 dkg    burgonyakeményítő    
    12dkg    laktózmentes vaj    
    12dkg    porcukor    
    3 dkg    kristálycukor    
    5.5 dkg    tojássárgája    
    7 dkg    tojás    
    0.3 dkg    sütőpor    
    1 csipet    só    
    0.5 db    citrom héja    
    0.5 db    vaníliarúd    
    A krémhez:
    25 dkg    laktózmentes mascarpone    
    20 dkg    eper    
    7 dkg    cukor    
    3 ek    eperlekvár    
    ELKÉSZÍTÉS
  • A mascarponés epertorta elkészítéséhez a lisztet, a burgonyakeményítőt és a sütőport kimérjük, és egy tálba szitáljuk. A vajat a porcukorral, citromhéjjal és vaníliával robotgéppel habosra keverjük. Ezután 2 részletben hozzáadjuk a kimért tojássárgát, és azzal is jól kikeverjük.
  • Egy másik tálba tesszük az egész tojásokat, csipet sót és kristálycukrot, és fehér habbá verjük. (kb. 15-20 perc a gép erősségétől függően).
  • A liszt felét, és a felvert tojás felét hozzáadjuk a vajas keverékhez, és fakanállal óvatosanelkeverjük őket, hogy egyenletes masszát kapjuk. Majd a másik felét is belekeverjük.
  • Egy kb. 20 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és beleöntjük a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 30 - 35 percig. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
  • Miután elkészült hagyjuk rövid ideig a formában hűlni, majd kifordítjuk belőle. A mascarponét kikeverjük a cukorral, és 5 dkg-ot félreteszünk belőle.
  • Az epreket vékony szeletekre vágjuk.A tortát kettévágjuk, és az alsó részét megkenjük a lekvárral, erre kenjük a mascarponét, majd rátesszük az eperszeleteket is.
  • A kivett 5 dkg mascarponét a torta tetejére kenjük, és néhány szem eperrel díszítjük.

Profi tippünk: Csökölyi vagy kiskorpádi eperrel sokkal finomabb! 

Forrás: Mindmegette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában