Édes percek
2024.05.04. 10:23
A hét süteménye: mascarponés epertorta
Mivel már javában dübörög az eperszezon nem lehet más a hét süteménye, mint az epertorta. Ráadásul mascarponés és az ételallergiásokra gondolva laktóz- és gluténmentes ez a változat.
Koszorus Rita
- HOZZÁVALÓK
A tésztához:
7 dkg rizsliszt
5 dkg burgonyakeményítő
12dkg laktózmentes vaj
12dkg porcukor
3 dkg kristálycukor
5.5 dkg tojássárgája
7 dkg tojás
0.3 dkg sütőpor
1 csipet só
0.5 db citrom héja
0.5 db vaníliarúd
A krémhez:
25 dkg laktózmentes mascarpone
20 dkg eper
7 dkg cukor
3 ek eperlekvár
ELKÉSZÍTÉS - A mascarponés epertorta elkészítéséhez a lisztet, a burgonyakeményítőt és a sütőport kimérjük, és egy tálba szitáljuk. A vajat a porcukorral, citromhéjjal és vaníliával robotgéppel habosra keverjük. Ezután 2 részletben hozzáadjuk a kimért tojássárgát, és azzal is jól kikeverjük.
- Egy másik tálba tesszük az egész tojásokat, csipet sót és kristálycukrot, és fehér habbá verjük. (kb. 15-20 perc a gép erősségétől függően).
- A liszt felét, és a felvert tojás felét hozzáadjuk a vajas keverékhez, és fakanállal óvatosanelkeverjük őket, hogy egyenletes masszát kapjuk. Majd a másik felét is belekeverjük.
- Egy kb. 20 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és beleöntjük a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 30 - 35 percig. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
- Miután elkészült hagyjuk rövid ideig a formában hűlni, majd kifordítjuk belőle. A mascarponét kikeverjük a cukorral, és 5 dkg-ot félreteszünk belőle.
- Az epreket vékony szeletekre vágjuk.A tortát kettévágjuk, és az alsó részét megkenjük a lekvárral, erre kenjük a mascarponét, majd rátesszük az eperszeleteket is.
- A kivett 5 dkg mascarponét a torta tetejére kenjük, és néhány szem eperrel díszítjük.
Profi tippünk: Csökölyi vagy kiskorpádi eperrel sokkal finomabb!
Forrás: Mindmegette
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Feliratkozom a hírlevélre