Fotók és videó!

1 órája

Az első közös lépésekben segítenek a védőnők az édesanyáknak

Az anyatejes táplálást népszerűsítették és hasznos tanácsokkal látták el az anyukákat és várandós kismamákat a Kaposi Mór Oktató Kórházban pénteken délelőtt. A Somogy vármegyei védőnői szolgálat szervezésében civil szervezetek és saját kollégáik mutatták be a fürdetés helyes fogásait, a babamasszázst és tanácsot adtak a helyes táplálásra is.

Koszorus Rita

–  Ugyan augusztus az anyatejes táplálás hónapja, de a nagy hőség miatt mostanra hívtuk az anyukákat, amikor már elviselhető a hőmérséklet. Így be tudjuk mutatni azokat a lehetőségeket, amelyek az anya és a baba jóllétét támogatja és segíti – mondta Tolnai Anikó, védőnői mentor. 

védőnő, kórház, baba
Hasznos tanácsokat is kaptak az anyukák és kismamák a védőnőktől.

A hordozók használatát is megmutatták a baba-mama egészségnapon, de az apukák azt is kipróbálhatták, milyen érzés nagy pocakkal cipőfűzőt bekötni. Többségében azonban anyukák érkeztek az egészségnapra. – Több ismerősünk is van, de itt a dúlánk is, akit kismama jógáról, babajógáról és a dúlai összefogásról is ismerünk, ezért jöttünk el – mondta Pacskó Ramóna. – Óriási segítség volt a jelenléte, leginkább lelkileg. A férjem is mellettem volt, de a dúla nagyon sokat tudott abban segíteni, hogy ez egy más élmény legyen számomra – tette hozzá a kismama. 

– A védőnőmtől hallottam róla és a kerekítőfoglalkozásra jöttünk, amire már régóta szerettünk volna menni – mondta Kozma Stefánia, aki kisfiával érkezett a tartalmas programra. Elmondta: védőnője hatalmas segítség neki a mindennapokban. – Mindig utánanéz, ha valami gondom van, ha velem van probléma, vagy a kisfiammal, mindig ad tanácsokat – tette hozzá a kaposvári anyuka.

Az újszülöttek ápolásával kapcsolatban is értékes információkkal gazdagodhattak a kismamák a Kaposi Mór Oktató Kórház rendezvényén. – Egy először szülő kismama, anyuka nem tudja hogyan fogja, tartsa biztonságosan a babáját. A lényeg az, hogy nem kell megijedni, biztonságosan és határozottan kell tartani a babát, így ő is biztonságban érzi magát – magyarázta Soványné Dudák Edina, védőnő. 

Élen járunk anyatejes táplálásban a védőnő szerint

Hazánkban az anyukák 99 százaléka elkezd szoptatni és európai viszonylatban is az első harmadban vannak a magyar nők az anyatejes táplálásban. – Annak sok oka van, hogy ez nem mindenkinek sikerül. A védőnők a legszélesebb szakmai bázis, akik ebben segítenek. Fontos a várandósság időszaka, de a szülés körülményei és az utána lévő támogatás is elengedhetetlen, nemcsak a szakemberek hanem a család részéről is – mondta Tolnai Anikó. Kiemelte: szerencsére ma már kedvelt téma a szoptatás a médiában is, így sokkal könnyebb népszerűsíteni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában