2019.06.23. 21:00
Ötvenöt hektárnyi mák szökken szárba Somogyban
Ötvenöt hektárnyi mák szökken szárba Somogyvár és Pamuk között.
Gyenis Sándor 25 éve foglalkozik a növény termesztésével.
– A mák őshazája Afganisztán, a mostani sok csapadék nem kedvez a növénynek, több helyen elfeküdt. Kérdőjeles milyen mennyiségű terményt tudunk augusztusban betakarítani – mondta el Gyenis Sándor. A termelő megjegyezte: a mákra kiegyensúlyozott piac és folyamatos kereslet jelentkezik.
– A magyarok nagyon szeretik a mákos ételeket, a gasztronómiánk része. Itthon piacra termelünk annyit, amennyit biztonságosan el tudunk adni. Tavaly hiányból belőle – mondta el Gyenis Sándor. Megjegyezte: kézi munka erőt nem igényel, csak gépit a növény gondozása, betakarítása. A tervek szerint augusztus végén takarítják be a növényt kombájnnal, majd minőség szerint válogatják szét.
A népi gyógyászat szerint a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, aminek az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van.