2019.07.15. 14:00
Nem volt mákjuk: közepes lesz a termés, bár jó lesz az ára
Aratják a mákot Somogyvár határában. A sok csapadék nem kedvezett a növénynek, közepes termés várható. A felvásárlási ár viszont tavalyhoz képest 15 százalékkal magasabb.
Érkezik a kombájn és takarítja be a több hektárnyi mákot Somogyvár határában. Amint megtelik, már ürítik is a terményt a traktor pótkocsijába.
– Leszáradt a növény, lehet leszedni a gubót, ezért a napokban kezdtük meg a mák aratását – mondta el Gyenis Sándor, aki 25 éve foglalkozik a különleges növény termesztésével. Miután a betakarított mák bekerül a pótkocsikba, a telephelyen válogatják szét a gumókat, a szárdarabokat a magoktól.
– Ezeket ki kell szedni, hogy ne romoljon meg, a válogatás kézi és gépi munkaerővel történik – jegyezte meg Gyenis Sándor az apró, oda nem illő darabokat mutatva. Megtudtuk, az ötvenöt hektárnyi mákföldről kinyert terményt helyben és magyar piacon értékesítik. Az idén a csapadékos időjárás nem kedvezett a máknak.
– A szélsőséges időjárást, a sok csapadékot nem szereti a növény, emiatt leginkább közepes eredményekre számítunk a munka végeztével – összegzett a somogyvári mákteremelő. Van jó hír is, hiszen tavalyhoz képest a felvásárlási ár tizenöt százalékkal magasabb, átlagban ezer forint plusz áfát fizetnek a mák kilójáért.
Az import növény még nem jelent meg hazánkban. Csehországban termelnek sok mákot, de ott még nem kezdődött meg a betakarítás.
– A magas rosttartalma segíti az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet – mondta Heszberger Edina dietetikus a mákról. Hozzátette: a növényben található kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kell a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. A réz pedig erősíti a szöveteket. A mákból kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet.