2021.07.11. 09:00
Kapkodják már a rinyakovácsi áfonyát serényen
Megkezdődött az áfonyaszüret Rinyakovácsiban. A közel kéthektáros ültetvényen kézzel szedik a lila bogyókat, amelyeket az ország minden táján értékesítenek. A fagy ellen sikeresen védekeztek, de a jég nem kerülte el az ültetvényt, több bokron megelőzte a szüretelőket.
Fotó: Lang Róbert
Az 1,8 hektár területen a napokban kezdődött meg az áfonyaszüret. A Blue Jay fajtát szedik először, a Réka érésére még várni kell. Tucatnyi helyi és gigei, valamint csökölyi nő dolgozik itt. – Reggel jönnek értünk kocsival, öt körül kezdünk és ameddig bírjuk a meleget, addig dolgozunk – mondta el Püspöki Sándor Lászlóné, aki már évek óta oszlopos tagja a brigádnak, amelynek tagjai először tálba szedik, majd ládákba rakják a szemeket.
– Napi bejelentéssel dolgozunk, kilónként 300 forintot fizetnek – mondta el Püspöki Sándor Lászlóné. – Átlagosan 20–25 kilónyit szed meg egy-egy ember a szüret elején. Jól jön a kevés fizetés mellett egy kis keresetkiegészítés.
Az ültetvény adott munkát már tavasszal is, a fagytól 3700 tövet kellett megvédeni. – Kétmillió forintot költöttünk gyertyázásra, hogy védjük a bokrokat a fagy ellen – mondta el Kelemen Sándor, az ültetvény tulajdonosa.
– Most meg jeget kaptunk, de szerencsére a hűvös tavasz miatt még zöld volt a szemek többsége. Ennek ellenére sok a sérült bogyó.
A szakhatóság volt kint felmérni a károkat, a számításaink szerint hat tonna terméskieséssel kell számolnunk. Szerencsére kötöttünk biztosítást, de még nem tudják, hogy mennyit térítenek meg a kárukból.
Az áfonyaszemeket dupla tálba szedik, a gyümölcsöket a szedés után átválogatják, majd az ország minden tájára szállítanak belőlük.
– Tavalyhoz képest öt százalékot emeltünk az áron, átlagosan 2000–2500 forintért adjuk el az áfonya kilóját, Egertől Sopronig szállítunk, most bővülünk Kecskemét felé – sorolta az áfonyatermesztő.
Kiemelte: a bokrokat öntözik, de permetezni nem kellett. Egy kártevő van, a foltosszárnyú muslinca, ami nagy ellensége az áfonyának, de szerencsére idén nem jelent meg ültetvényükön.
Kelemen Sándor megjegyezte, az áfonya C-vitamin- és antioxidáns-tartalma igen magas, régen az amerikai pilótáknak is adták emiatt, leveléből pedig édes ízű tea készíthető.
Védeni kell a terményt és fejleszteni
– Hét év alatt megtanultuk már, hogy fel kell vennünk a harcot a változékony időjárással, a védekezés azonban nem olcsó – mondta el Kelemen Sándor. Hozzátette: milliókat költöttek a fagy elleni gyertyázásra. Tervezik, hogy a jövőben hálóval látnák el az ültetvényt, ami védelmet nyújtana a jég és a fagy ellen is, de ez igen tetemes költséget jelent. Egy kidobott vadkamrából egy kisebb hűtőhelyiséget alakítottak ki korábban és a napokban áll szolgálatba új hűtőkamrájuk, amely 93 négyzetméteres. – Itt tudjuk tárolni az áfonyát is, de mivel erdészeti szaporítóanyag előállításával is foglalkozunk, ezért télen a makkot is itt tudjuk raktározni – tette hozzá a családi gazdálkodó.
Válogatás után kerül ládákba az áfonya Rinyakovácsiban, ahonnan az ország minden részébe szállítanak belőle
Fotó: Lang Róbert