2022.05.09. 20:00
Lassan fejlődött, de beérett végre az idei szamóca
Érik a szamóca a somogyi fóliasátrak alatt. Hatalmas a kereslet a gyümölcs iránt, a csökölyi és mezőcsokonyai termelők naponta szedik a pirosló termést. Költségeik ugyan sokat emelkedtek, ennek ellenére az eper ára hasonló a tavalyihoz.
Április utolsó napjaiban szedett először szamócát Sudár Péter mezőcsokonyai fóliósátrában. Tizedik eperszezonjukat kezdték meg. Százezer palántát ültettek másfél hektárnyi területre. Most naponta 150 kilónyi mennyiséget szüretelnek nagyjából, ötkilós ládákba gyűjtik a munkások.
– Nagyon hideg volt a február, emiatt csaknem két héttel később kezdett beérni, szerencsére a minőséggel nincs gond. A szabadtérieket sem érte fagy – mondta el az őstermelő. A gyümölcs fele fóliában, fele pedig szabadföldben érik. A bakhátakon piroslik a szamóca, amelyet csepegtető öntözéssel táplálnak, a sorok között szalmás takarást alkalmaznak a gyomosodás ellen.
– Az epernek a napos 25–26 fok a legideálisabb, ilyenkor tud szépen érni – jegyezte meg Sudár Péter. Évek óta visszajáró idénymunkásokkal dolgoznak, a főszezonban legalább tizenöten szedik a gyümölcsöt. – Nem tudunk annyit szedni, mint amennyit kérnek a kereskedők. A tavalyi 1500–2000 forint közötti kilós áron veszik át tőlünk, valószínűleg, amikor két hét múlva a szabadföldi beindul, akkor csökken majd a kereslet. Azt tapasztaljuk, hogy a június 20-ai szezon végére mindent el tudunk adni – mondta el a mezőcsokonyai őstermelő. Termelési költségeik harminc százalékkal emelkedtek, nőttek a bérek, a folyékony műtrágya és növényvédő szereket is drágábban tudták beszerezni.
Nezdei Sándorné fóliáiban ugyancsak piroslik a gyümölcs. – A hétvégére nagyobb mennyiséget tudunk szedni, kaposvári és szombathelyi kereskedők már telefonáltak, hogy szeretnének vásárolni – mondta el a csökölyi gazdálkodó. A szabadföldi szamóca bő két hét múlva kezd érni.