Konferencia

2023.11.07. 17:15

Ott vannak a TOP-ban a somogyi önkormányzatok

Sikeresen pályáztak a somogyi önkormányzatok a TOP-ban, ebből összesen 76 milliárd forintnyi forrás érkezett a vármegyébe. A jelenlegi uniós ciklus TOP Plusz forrásaira 78 milliárd forint áll rendelkezésre Somogyban – hangzott el a polgármesterek és jegyzők siófoki konferenciáján.

Szabó Gabriella

Fotó: TIBOR KOVACS

A programot 9. alkalommal szervezte meg a Somogy Vármegyei Kormányhivatal és a Somogy Vármegyei Közgyűlés.

– A covid, majd az energiaválság kihívások elé állította az önkormányzatokat, de helyt álltak a települések – mondta Neszményi Zsolt, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal főispánja a somogyi polgármesterek és jegyzők kedden kezdődött kétnapos siófoki konferenciáján. – Ezen a programon minden évben az önkormányzatokat érintő aktuálitásoké a főszerep, de ilyenkor lehetőség nyílik a tapasztalatcserére is – tette hozzá Neszményi Zsolt. 

– A nehézségek ellenére megvalósultak a tervezett fejlesztések. 740 milliós kormányzati támogatásból látogató- és élményközpont épült a faluban, 270 milliós összegből pedig a csapadékvízelvezetés valósult meg tavaly – összegezte Kereki polgármestere. Mint Csicsai László hozzáfűzte: az elmúlt 8-10 évben többféle pályázati forrásból közel 1,6 milliárd forintos fejlesztési összeg jutott a Balatonhoz közeli településre. 

A Somogy Vármegyei Önkormányzat az előző uniós ciklusban a TOP pályázatok megvalósításához több mint 150 konzorciumi szerződést kötött a településekkel – erről Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke beszélt a konferencián. Mint elhangzott: csak területfejlesztési forrásból 500 sikeres pályázattal 61 milliárd forint érkezett az elmúlt években Somogyba. A kaposvári TOP-fejlesztésekkel együtt pedig ez az összeg eléri a 76 milliárdot. A jelenlegi TOP Pluszban mintegy 78 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek a keretnek közel 60 százalékát, mintegy 46 milliárdot már lekötöttek a települések. A Somogy Vármegyei Önkormányzat 127 projekt megvalósításában vesz részt konzorciumi partnerként. A települések főként energetikai hatékonyság növelésére, helyi szolgáltatások-, bölcsőde-, óvoda fejlesztésére és szociális infrastruktúra korszerűsítésére pályáznak.

Csurgó is fejleszt a TOP Plusz forrásaiból. Mintegy 200 millió forintból a családsegítő és a fogyatékkal élők intézményének felújítását tervezik. Egy másik pályázat 300 milliós összegében parkosítás, a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése és ingatlanfelújítás is szerepel. Mint azt Füstös János polgármester elmondta: ebből a pályázatból tervezik a csurgói sportcsarnok energetikai fejlesztését. 

Az önkormányzatokat érintő aktualitások között a területfejlesztési törvény megújításáról is tájékoztatták a konferencia résztvevőit. 
– Alapvető cél a vármegyei közgyűlések területfejlesztési munkájának megerősítése. Fontos, hogy az új szabályozás a már meglévő területfejlesztési lehetőségeket olyan hazai forrásokkal erősítse, amelyek elősegítik a területi különbségek kiegyenlítését – mondta Mayer Gábor, területfejlesztésért felelős államtitkár. Mint a konferencián elhangzott: ilyen eszköz lehet a területfejlesztési alap, emellett egy területfejlesztési szolgálat létrehozását is tervezik vármegyei hatókörrel, kormányhivatali közreműködéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában