Károk

2024.06.04. 15:12

A vihart nem úszták meg a somogyi gazdák

Hetesnél hétfő délután rövid idő alatt 55 milliméter csapadék hullott, előtte pénteken 25 milliméternyit mértek. Összehasonlításként: máskor havonta 40-50 milliméter eső áztatja a környékbeli földeket.

Harsányi Miklós

Fotó: Kadarkút ÖTP

Endre István, a Vikár Béla mezőgazdasági szövetkezet elnöke azt mondta: sártenger borítja a szántót, kedden csak a köves útról tudta felmérni a helyzetet. 
– Mindent egybe véve így is szerencsések vagyunk – hangsúlyozta. – Még az eső előtt elvégeztük a 110 hektárnyi napraforgó sorközművelését és a gombaölő védelmét is.
Vas Zoltán, a bárudvarnoki Mezővas Kft. ügyvezetője közölte: térségükben 64 milliméternyi esőt regisztráltak. Víznyomásos kár is keletkezett, a 110 hektáron termesztett kukoricából nagyjából 2-3 hektáron várhatóan nem lesz termés. Ráadásul az esőzés következtében vízátfolyás volt a gépudvarnál, ám kedd reggelre a felgyülemlett a felgyülemlett csapadék elfolyt. Szentgáloskér határában sem úszták meg az égi áldást, a rövid ideig tartó kisebb vihart áztató eső váltotta fel. Bodolai Róbert gazdálkodó azt mondta: térségükben huszonnégy óra alatt 30,6 milliméternyi csapadék volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában