Somogyvár

2024.07.04. 11:02

Aratás: közepes az idei termésátlag

Javában zajlik az őszi árpa és a búza betakarítása és van olyan somogyi gazda, aki már a repcét aratja.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Az enyhe tavaszi idő matt korábban beértek a szemek. Ahol nem volt sok csapadék és rá tudnak menni a földekre, ott a végéhez közelít a betakarítás. Mindössze pár hektárnyi őszi árpájuk volt, de már hetekkel korábban végeztek ezen növény betakarításával Somogyvár és környékén. Jancsekity Ferenc, a Somogyvári Mg Zrt. elnök-igazgatója elmondta: 650 hektárnyi területen zajlik a búza aratása és hamarosan a repcének is nekiállnak. – A minőség és a mennyiség is elmarad a tavalyihoz képest, átlagosan hektáronként hat tonnát tudtunk betakarítani, nem kötöttük le a terményt, várunk, hogy az árak hátha emelkednek – jegyezte meg a gazdálkodó. 

Hamarosan nekiállnak a repce aratásának a somogyi gazdák

Az idén rekordkorán, bő másfél héttel korábban kezdtük meg a betakarítást, az enyhe tavaszi idő felgyorsította a munkát. A Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara somogyi igazgatóságának adatai szerint a vármegyében idén 10 501 hektáron őszi árpát, 45 532 hektáron őszi búzát termesztenek. Utóbbiból a földterületek egytizedéről takarították be a terményt. Az őszi káposztarepcét 13368 hektárra vetették és csaknem húsz százalékos már az aratása a növénynek, de a termésátlag nem haladja meg a 2,9 tonnát hektáronként. Az előrejelzések szerint a napraforgó és a kukorica aratása is korábban fog elkezdődni. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint a termés átlagos lehet, az őszi kalászosok eredményei gyengébbek a várakozásoknál, de a belföldi ellátás biztosan nincs veszélyben.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában