Esőzés helyett aszály

2024.07.27. 14:00

Néhol időben jött a csapadék, máshol a Duna vize is kevés már

Látványosan megviselte a kukoricatáblákat az elmúlt hetek forró, aszályos időjárása. Somogy északi, északkeleti részén már több mint egy hónapja nem esett eső, vagy csak néhány milliméternyi. Vannak olyan gazdák, akik már most legalább ötvenszázalékos terméskieséssel számolnak.

Marosi Gábor

Aszály, kukorica.

Fotó: Lang Róbert

A gyökérzettől felfelé, egészen a csövekig felszáradt a kukorica szára Kersák György siófoki családi gazdálkodó földjein. Ahol homokos a talaj, és egyáltalán nem volt csapadék, ott a kukoricatábla jelentős része károsodott. Nemcsak a szárazság, hanem a negyvenfokos hőség és az UV-sugárzás is megviselte a növényt. 

Ha napokon belül nem esik eső, akkor a reményt is elvesztjük.

 – mondta elkeseredett hangon Kersák György.  

Nincs az a mennyiségű csapadék, melyet a föld ne tudna elnyelni. Nagy szükség lenne esőre, de erre, felénk nem jósolnak semmit. Most, optimista becsléssel, szerintem a termés ötven százaléka odalett. Sajnos a napraforgónál is lesz probléma. Akartuk tárcsázni a búzatarlót, de annyira kemény a föld, mintha betonon próbálkoztunk volna. Egy beruházás miatt nemrég ástunk egy másfél méter mély gödröt, egészen az aljáig porzott a föld.

– tette hozzá Kersák György
Szabó Tibor mezőcsokonyai családi gazdálkodó idén 110 hektáron vetett kukoricát. A településen és környékén gyengébb minőségű, homokos a talaj, ezért ott sem egyszerű kukoricát termelni, főleg ilyen szárazságban. 

Igaz, hogy a hétvégén hullott 15 milliméter csapadék, de ilyen száraz időszakban ez jelentéktelen mennyiség.

 – emelte ki a gazdálkodó. – Rekkenő hőség van hetek óta, kialakult a légköri aszály, nincs éjszakai harmat, ez mind-mind megviseli a kukoricát. A termékenyüléssel is baj van. Nem egészek a kukoricafejek, a csövek végén nem fejlődtek ki a szemek. Egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy mekkora lesz a kiesés, mert ha lesz még nagyobb mennyiségben eső, akkor nőhet a termés­átlag – mondta a családi gazdálkodó. 
Pongrácz Máté családi gazdálkodó, aki Somodor környékén 250 hektáron termel idén kukoricát, lapunknak elmondta, az elmúlt hetek forróságában tartottak attól, hogy jelentős aszálykárral kell számolniuk, de a néhány napja lehullott, majdnem 20 milliméternyi eső úgy néz ki megmentette a növényt. 
Madarász Zoltán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke érdeklődésünkre elmondta, a vármegye északi, északkeleti részén számítanak komoly aszálykárra. Ott, ahol már hosszú hetek óta nem hullott csapadék, felsültek a kukoricák. Madarász Zoltán arról is beszélt, a 2010-es évek elején több mint 100 ezer hektáron termeltek kukoricát Somogyban, idén csak 65 ezren. Hozzátette, a kukorica árát a magyarországi termés nem, a világpiaci árak befolyásolják. Nemcsak a hetekig tartó szárazság, hanem a negyvenfokos hőség és az UV-sugárzás is megviselte a növényt a somogyi földeken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában