Riasztó ütemben emelkedik a Balaton hőmérséklete

2024.08.15. 16:06

Balaton melegedése: néhány évtized és halászlében fürdünk?

A Balaton hőmérséklete olyan gyorsan emelkedik, hogy néhány évtized múlva már halászlében fürdünk, ha marad benne hal.

Hajdú Marianna

Madártávlatból a fürdőzők és a part menti sétány, ahol a tó folyamatosan melegedő vize egyre nagyobb figyelmet érdemel

Forrás: BLKI

Magyarország gyöngyszeme nem csak a nyári napok fürdőzéseinek helyszíne, hanem egy igazi természeti csoda is. Azonban az utóbbi években egy nem várt változás figyelhető meg: a Balaton folyamatosan melegszik. 

Térképen a Balaton felmelegedése
Folyamatosan melegszik a Balaton
Forrás: BLKI 

A Balaton melegedése: Mi áll a háttérben? 

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet legfrissebb kutatásai szerint a Balaton hőmérséklete az elmúlt két évtizedben évtizedenként 0,7°C-kal emelkedett, és a legnagyobb hőmérséklet-növekedés a nyugati, sekély Keszthelyi-medencében történt, ahol a növekedés mértéke elérte az 1,8°C-tól. 

Ez a hőmérséklet-növekedés azonban nem csupán egy statisztikai adat, hanem komoly hatással van a tó egész ökoszisztémájára. Képzeljük el, hogy a sekély tavak, mint a Balaton, gyorsabban felmelegszenek, mint a mélyebb vizek. A Balaton különböző részei eltérő módon reagálnak: míg a nyugati rész tavasszal és nyáron melegszik, a keleti, mélyebb medence inkább ősszel és télen mutat emelkedést. Ez a kettősség még érdekesebbé teszi a tó életét, de komoly kihívásokat is jelent.

Alternatív térképen pirossal jelölve a Balaton menti települések, ahogyan melegítik a tavat
A beépített part is melegíti a Balaton vízét, nem csak a klímaváltozás
Forrás: BLKI 

És itt jövünk a képbe mi, emberek. A partmenti beépítések, a számtalan kikötő és az egyre nagyobb városi területek csak rásegítenek a klímaváltozásra. Nem véletlen, hogy a Limnológiai Intézet kutatói arra figyelmeztetnek, hogy ez a folyamat tovább gyorsíthatja a Balaton melegedését.

A klímaváltozás hatásai: Veszélyben az őshonos fajok?

De mi a helyzet a tó lakóival? A melegebb víz nem mindenki számára kedvező. Az őshonos fajok, amelyek megszokták a Balaton hűvösebb vizeit, most szembesülnek a trópusi betolakodókkal. Ezek a nem őshonos fajok – legyenek azok halak vagy algák – egyre inkább otthon érzik magukat a tóban. Ha a helyi fajok nem alkalmazkodnak gyorsan, lehet, hogy búcsút kell mondanunk nekik.

Így a Balaton egyre “forróbb” helyzetbe kerül. Ahhoz, hogy megőrizzük ezt a különleges helyet, hosszú távú környezetvédelmi és vízgazdálkodási stratégiákra lesz szükség. A Balaton nem csak a nyaralóké, hanem mindannyiunk közös kincse, amit meg kell őriznünk a jövő nemzedékei számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában