Vásárlás

2024.08.24. 07:48

Sulikezdés könnyebben: a használt laptopvásárlás pénztárcabarát megoldás

Ahogy nőnek a gyerekek, úgy lesz egyre inkább szükségük akár saját használatú laptopra.

A jelenleg használatban lévő laptopok közül minden harmadikat vagy használtan vették vagy úgy kapták ajándékba – mutatják a számítástechnikai eszközök felújításával foglalkozó Furbify friss, reprezentatív felmérésének adatai. Ez az arány emelkedhet a közeljövőben, hiszen a magyarok többsége nyitott arra, hogy second hand laptopot vegyen. Ennek legfőbb oka az ár, de a most ezt fontolgatók körében már fontosabbak a környezetvédelmi szempontok is. Mindez nem megy a minőség rovására sem, hiszen egy magasabb kategóriájú felújított laptop sokkal jobb, mint egy alacsonyabb kategóriájú új.

A 16-59 év közti magyarok közel 70 százalékának van legalább egy laptopja, tízből egy pedig családtagjaival közösen használ gépeket – mutatják a Furbify felmérésének adatai. 

Az ár dönt, de egyre többet dob latba a környezetvédelem is

Egy új számítógép legyártása a következő környezeti terhelésekkel jár: 1500 l víz, 240 kg szén és 22 kg kémiai anyag. Felmérésükben a laptopot vásárlók körében 43 százalék azok aránya, akik már vettek használt készüléket, további 19 százalék tervezi ezt és csupán 38 százalék az, aki egyelőre elzárkózik ettől. Akik már vettek second hand laptopot, vagy kacérkodnak ennek a gondolatával, döntő többségben az ár miatt tesznek így, de a környezetvédelmi megfontolások is kezdenek egyre fontosabbá válni. Míg az előbbiek körében 44, addig az utóbbiaknál már 57 százalékban szempont volt bolygónk védelme.

Az elromlott laptopot a többség elviszi szervízbe. 43 százalék ugyan csak akkor javíttatja meg, ha a javítás olcsóbb, mintha egy másik gépet venne helyette, de 39 százalék bármi áron elkerülné az elektronikus szemét termelését. „Minden ötödik magyar úgy gondolja, hogy egy magasabb kategóriájú felújított laptop sokkal jobb, mint egy alacsonyabb kategóriájú új. Reméljük, hogy ez az arány már csak környezetvédelmi megfontolásból is növekedni fog a jövőben. Ráadásul egy felújított prémium kategóriás laptop vásárlásával akár 75 százalékot is lehet spórolni egy újhoz viszonyítva” – emeli ki Kelemen Kristián, a Furbify társtulajdonosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában