Fotók és videó!

2024.09.13. 12:41

Ezernyi okot találtak, miért a Balaton a legjobb

Kerékpártúrák, borok és gasztronómiai kalandok várják mindazokat, akik a csendesebb, de izgalmas arcát szeretnék felfedezni a Balatonnak és környékének. A VisitBalaton „1000 indok az őszi Balaton mellett” kampánya bebizonyítja, hogy a Balaton ősszel is tele van élettel.

Hajdú Marianna

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

Az ősz csendesen érkezett meg a Balatonra, de a tó partja nem üresedett meg, sőt! Ezt a csütörtöki VisitBalaton 365 „1000 indok az őszi Balaton mellett” kampány nyitórendezvénye is bizonyította. A balatonőszödi Androsics Birtok és borterasz adott otthont annak a kötetlen hangulatú eseménynek, amelyre a sajtó képviselőit is meghívták, hogy testközelből tapasztalják meg az őszi Balaton varázsát.

Nő áll a szőlőültetvények mellett Balatonőszödön, őt fényképezik a VisitBalaton365 őszi kampány rendezvényén.
A VisitBalaton „1000 indok az őszi Balaton mellett” kampány nyitórendezvénye hűen tükrözte, milyen csodás is az ősz a "Magyar tenger" mellett
Forrás: Németh Levente

A nap egy kellemes reggelivel indult, ahol finom helyi falatok és frissítő balatoni borok fogadták a vendégeket. A reggeli asztalainál nemcsak ételt és italt lehetett élvezni, hanem izgalmas beszélgetéseket is hallhattunk. Olyan szakemberek osztották meg gondolataikat, mint Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője, Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója, és Csapody Balázs, a híres Kistücsök étterem tulajdonosa.

– A Balaton nemcsak nyáron varázslatos. Az őszi táj és a helyi ízek olyan élményt kínálnak, amit kár kihagyni – mondta Csapody Balázs. 
És valóban, a beszélgetés alatt már mindenki érezte, hogy itt valami különleges készül. A Balaton nem zár be a nyár végével, hanem továbbra is várja a felfedezőket, most éppen az ősz színeibe öltözve.

Kerékpárral a Balaton déli partján

A kötetlen reggeli után a résztvevőket egy kerékpártúrára invitálták, amely Alirétre vezetett, a „déli part sem lapos” elnevezésű szakasz bemutatásával. A nap bár borús volt ugyan, de ez egyáltalán nem rontotta az élményt – a hűvös levegő és az őszi táj látványa inkább kiemelte a Balaton varázslatos arcát.

– A legszebb panorámát az őszi Balaton nyújtja – mondta Szabó Lajos, a túra vezetője, aki ökoturisztikai szakértőként minden apró részletet ismer a környékről. 

A túrázók útja mesés erdőkön és kilátópontokon vezetett át, ahol a tó élénk színű hullámai találkoztak az őszi színekkel. A résztvevőknek lehetőségük nyílt megállni, megpihenni, és igazán átélni azt a csendet, amit a nyári szezonban soha nem tapasztalhatunk meg.
Ez a kerékpározás egy tökéletes példája volt annak, hogyan lehet aktívan kikapcsolódni az őszi Balatonon, távol a tömegtől, teljesen elmerülve a természetben.

A BalatonBike365 2019 óta dolgozik együtt a Magyar Turisztikai Ügynökséggel azon, hogy megteremtse a Balaton négyévszakos kínálatát. Az elmúlt években sikerült egy olyan térségi szintű látogatómenedzsment rendszert létrehozniuk, amelynek eredményeként egyre többen keresik fel a Balatont ősszel és tavasszal is. Az idei évtől már a teljes balatoni turisztikai kínálatot támogatják kommunikációval,  támogatásukkal pedig a szolgáltatókat erősítik. Ebből a célból indult útjára az első őszi – kifejezetten a belföldi nagyközönséget megcélzó – forgalomélénkítő kampányuk is, és hozták létre a VisitBalaton365 oldalt. “A weboldal a magyar tenger minden évszakban szép és izgalmas arcára hívja fel a figyelmet és 1500 szolgáltató felvonultatásával könnyíti meg az utazók tájékozódását a nyitva tartó üzleteket, valamint az aktuális programlehetőségeket illetően” - tette hozzá Pinczinger Péter.

Az ősz ízei és gasztronómiai élmények 

A túra után Balatonszemesen egy különleges ebéd várt mindenkit, ahol az őszi Balaton gasztronómiai kincseit ismerhették meg a vendégeket. 

– Aki még nem kóstolta meg az őszi Balaton ízeit, annak itt az ideje – mondta Karádi Szabolcs, aki magát egyszerűen csak „kocsmárosnak” nevezi. 

Az ebéd során a helyi alapanyagok – mint a balatoni szőlő, gesztenye és alma – jelentek meg különböző fogásokban, mindegyikükben egy cseppnyi balatoni varázslattal.
A nap során végig a hely különlegességei kerültek a poharakba, és persze a tányérokba is. A must, a murci és a balatoni borok kóstolása tökéletesen koronázta meg ezt a különleges napot, amely során a vendégek testközelből tapasztalhatták meg nem csak az őszi Balaton szépségeit, hanem annak ízeit is.

Balaton minden évszakban

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” kampány célja, hogy megmutassa, a Balaton nem zár be a nyár végén. A VisitBalaton365 weboldalán keresztül az érdeklődők több mint 1500 szolgáltató és 80 fesztivál programjából válogathatnak, így biztosítva, hogy az őszi szezon is tele legyen élményekkel, de akár az év minden hónapjára megtalálják azt a csodát, amit csak a Balaton képes nyújtani. 

Princzinger Péter, a kampány vezetője kiemelte, hogy az őszi Balaton különösen azoknak szól, akik a természet közelségét és a nyugodt kikapcsolódást keresik. 

– Az őszi Balaton tökéletes azok számára, akik szeretnének eltávolodni a nyári nyüzsgéstől, és élvezni a tó csendesebb, de izgalmas oldalát – fogalmazott az ügyvezető.

Ez a különleges nap Balatonőszödön, Aliréten és Balatonszemesen egyaránt megmutatta, hogy a Balaton korántsem csak a strandolásról szól. Az őszi időszak felfedezései új élményekkel gazdagítják a látogatókat, legyen szó aktív túrázásról, gasztronómiai kalandokról vagy egyszerűen a természet szépségének élvezetéről. És ez csak 3 az 1000 érvből!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában