Autósroham a gumisoknál

11 órája

Az új gumi sokat drágult, a használt abroncsokat is keresik a vásárlók

Sorban jelentkeznek a téligumi-cserére az előrelátó autósok, a szervizekben beindult az ilyenkor szokásos nagyüzem, az igazi roham néhány nap múlva várható a műhelyekben. Bő egy esztendő alatt nagyjából 10–15 százalékkal drágultak a gumiabroncsok.

Harsányi Miklós

– Régóta, legalább 15 éve használok téli autógumit – mondta a somogyjádi Ballér István. – Jó minőségű és ne a legdrágább legyen: vásárláskor ez a fő szempont. Mindig meg kell találni a középutat. Barátaim közül is egyre többen téli autógumival közlekednek, a hidegben, csúszós utakon lényegesen biztonságosabb, mint a nyári, jobb a tapadása. Az igali Gellért Attila már 20 éve téli autógumival közlekedik. Az egyik autóra tavaly vett egy új garnitúrát, a másik családi gépkocsira most a napokban vásárol. Feltétlenül jó minőségű terméket kíván beszerezni. 

gumi, gumiszervíz, csere
Egyre többen érdeklődnek a négy évszakos és a téli autógumik iránt is. Fotók: Lang Róbert

– Nálunk már elkezdődött a téli autógumi szezonja, naponta 15–20 gépkocsi-tulajdonos érkezik, a helyieken kívül Kaposvárról és a környező településekről is jönnek – mondta Oros András, a jutai Oros Gumiszerviz tulajdonosa. Ha a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alatt van, akkor már érdemes lecserélni a nyári gumit. 
A szakember szerint Somogyban egyre több az előrelátó autós, akik vásárlás előtt alaposan tájékozódnak a legújabb felhozatalról. Azt mondta: ennél a terméknél legfontosabb az anyagösszetétel, ennek köszönhető, hogy az autógumi télen is rugalmas marad. Nagy szerepe van a mintázatnak is, az apró lamellákra osztott futófelület télen ugyanis kitolja a havat és a latyakot. 

– A téli gumik ára egy év alatt csaknem tíz százalékkal drágult – jegyezte meg Oros András. Hozzátette: széles a választék az abroncsok kínálatában, van, amelyiknek darabja nagyjából 15 ezer forint, míg egyes termékekért akár 100–150 ezer forintot is elkérnek. 

Oros András mindenképp új téli autógumi vásárlását tanácsolja, a visszajelzések szerint a világhírű prémium gyártmányokon kívül számos középkategóriás termék is meglepően jó minőséget képvisel. Mint kiemelte, a biztonság a legfontosabb. Ha például télen váratlanul egy gyalogos lép az autó elé vagy szarvas ugrik az útra, akkor nem mindegy, hogy mekkora a fékút. 

Egyre többen érdeklődnek a négy évszakos és a téli autógumik iránt is – mondta el lapunknak Buzsáki Gergő, a kaposvári Buzsáki Autó és Gumiszerviz vezetője. – Bár egyesek úgy gondolják, hogy az utóbbi időben egyre enyhébbek a telek, szerintem a biztonság érdekében érdemes téli autógumival közlekedni. Ennek ugyanis más az anyagkeveréke és a mintázata, mint a nyárinak. 

Akik télen autóval külföldre utaznak, nem árt ha tudják: több közeli országban kötelező a téli autógumi használata. A sofőröket tetemes bírsággal sújthatják, ha a közlekedési szabályok ellen vétenek. Buzsáki Gergő kiemelte: egyes autósok anyagi okok miatt használt téli autógumit keresnek. Ebben az esetben 1–1,5 évnél nem idősebb, kevés kilométert futott terméket célszerű venni. Akadnak olyan gyártmányok, melynek darabja 5–10 ezer forint, a jobb minőségű 10–15 ezer forintba kerül. 

– Méret és márka, gyakorlatilag ettől függ az új téli gumik ára. – Standard mérettel (205/55 R 16) felszereléssel együtt darabonként már 21 ezer forintért is lehet jó minőségű téli autógumit vásárolni. Időnként adódnak extrém méretű megrendelések. A napokban egy SUV-ra olyan méretű téli autógumit kértek, melynek darabja 195 ezer forint volt. 
Buzsáki Gergő hangsúlyozta: az ügyfelek általában időpontra érkeznek hozzájuk, de ha épp üresedés van, akkor egyből elvégzik a feladatot. Pénteken újabb autósok jelentkeztek be téli autógumi cseréjére, az igazi nagy roham november első hetében várható. 

Hét fok alatt nem tapad jól a nyári gumi

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SVMRFK) pénteken közölte: a műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és biztonságosabb úttartással a zord körülménye közötti egyenletes haladást biztosítja. 

– Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsokat szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott – hívták fel a figyelmet. A nyári gumi 7 fok alatt már nem teljesíti feladatát. 

Hirdetés

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában