Lakáspiac

2 órája

Kaposváron tízmillióval is olcsóbb lehet egy lakás az átlag ingatlanárak alapján

Az 50-60 négyzetméteres lakások átlagára most 43 millió forint, Kaposváron tízmillió forinttal olcsóbban lehet lakáshoz jutni ebben a szegmensben átlagosan, Siófok bőven az átlag fölött teljesít a négyzetméterenkénti egymilliós árakkal. Még nem tudni, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítások felszabadítása milyen élénkítő hatással lesz az ingatlanpiacra.

Barkóczy László

A közelmúltban adta ki a Data House ingatlan közvetítő cég lakáspiaci felmérésének eredményeit. Ebben országosan az idén az eladásokat vezető 50-60 négyzetméteres lakások árait hasonlították össze régiónként. Az ilyen típusú otthonok átlagára 43 millió forint volt.

ingatlan, lakás
Az ingatlaneladásokat az 50-60 négyzetméteres lakások vezették.

Ettől az összegtől a somogyi lakások átlagára elmarad, bár ez nagyban függ attól, hogy a vármegye melyik részén tervezünk lakást venni. Az ingatlan.com oldalon jelenleg megtalálható, jellemzően 50-60 négyzetméteres lakások átlagárait, és négyzetméterárait hasonlítottuk össze három városban, Barcson, Kaposváron és Siófokon. Ilyen típusú ingatlanokból állt össze a ingatlanpiaci forgalom 54 százaléka.

A felmérésből kiderül, hogy Somogy déli területein, Barcson megvásárolható ingatlanok lényegesen olcsóbbak, mint az északi peremen, Siófokon kapható ingatlanok. Barcson az általunk vizsgált paraméterek alapján a legolcsóbb lakás 12,9 millió forintért találhat gazdára, de a legdrágább sem kerül többe jelenleg 23,5 millió forintnál. Átlagosan 300 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnia annak, aki a Dráva parti városban szeretne lakást vásárolni.

Kaposvár ugrik egy lépcsőt az árak tekintetében. A négyzetméterenkénti átlagár már 550 ezer forint környékén mozog. A legolcsóbb lakás 19,2 millió forintért már mienk lehet, míg a legdrágábbért bizony 59,5 millió forintot is elkérnek tulajdonosaik. Mindez azt jelenti, hogy egy 60 négyzetméteres lakás tízmillió forinttal kerül kevesebbe az országos átlagárnál

– Sok mindentől függ, hogy egy lakás milyen áron talál gazdára – mondta el kérdésünkre Boldizsár Balázs, a Bold Ingatlan ügyvezetője. – Kaposváron jellemzően alacsonyabbak az árak, mint az országos átlag, de az ingatlan elhelyezkedése, műszaki állapota is nagyban befolyásolhatja a végső árat. Ebben a gazdasági környezetben Kaposváron olyan 20 és 30 millió forint közé várható egy 60 négyzetméteres lakás ára.

A Balatonnál  nagyságrenddel magasabbak az ingatlanárak

A Balaton fővárosában, Siófokon az árak egy nagyságrenddel magasabbak, mint az eddig vizsgált településeke. A négyzetméterenkénti átlagár több ingatlan esetében is elhagyja az egymillió forintot, de nagyjából ez az összeg az ottani átlagár is. A legolcsóbb 60 négyzetmétereshez 29,89 millió forintért juthatunk, míg a legdrágább lakásért 175 millió forintot sem restek elkérni mostani tulajdonosai. Ez utóbbi pedig már egy hajszálnyival kétmillió forint alatti négyzetméter árat jelent.

Mindegy melyik városban is tervezzük életünk, az összegek, amikbe ezek a lakások kerülnek, sokaknak nem áll rendelkezésre. Főleg a pályakezdő fiatalok érezhetik úgy, hogy kilátástalan a saját lakáshoz jutás, ha nem terveznek családot alapítani, és gyermekeket vállalni. Amit aztán kedvező hitelkonstrukciókkal is ösztönöz a kormány.

kaposvári légifotók Kaposvári fürdő és a belváros  felülnézetből
Fotó: Lang Róbert

– Az ingatlanpiacot most is, mint eddig mindig, legtöbbször az egyéni élethelyzetek mozgatják – mondta el kérdésünkre Tóth Valéria, a Valdibora Ingatlanközvetítő ügyvezetője. – Az öröklés, a családalapítás, gyermekvállalás olyan élethelyzetek, amikor komolyabban felmerül az ingatlan vásárlásának gondolata. Egyre több kedvező hitel elérhető a piacon, de a babaváró hitel, a CSOK különböző formái is segíthetnek a fiataloknak lakáshoz jutni. Ebben az évben sokkal több ingatlant adtunk el hitelkonstrukcióban, mint az előző évben. Én mindenképpen pozitív vagyok, a közeljövőben a lakáspiac további fellendülésére számítok, ami maga után vonhatja az építőipar ismételt felzárkózását is.

A tervek szerint hamarosan a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat is is fordíthatjuk ingatlanvásárlásra és felújításra is. Egyelőre a pontos részletek és bevezetés időpontja sem ismert, ugyanakkor a somogyi ingatlanszakértők véleménye megegyezett: érdekes, és hasznos felvetésnek tartják az ötletet. A törvény megjelenést mindenképpen megvárnák a véleményalkotással, de elöljáróban úgy nyilatkoztak, hogy a lakáspiaci helyzet fellendülését várják a döntéstől, ami végeredményben a magyar gazdaság fellendülését is maga után vonhatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában