Kutatás

2 órája

Kaposvári kutatók véleménye: aki tojást fogyaszt, a bolygónkat védi

A tojás egyenlő a mosollyal és a jókedvvel, a szépség remekműve. A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban és az állati fehérjeforrások közül a legkisebb környezeti terheléssel állítható elő – erre hívta fel a figyelmet a tojás világnapján Sütő Zoltán, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának professzor emeritusa, a Tojásszövetség elnöke. A tojástermelők és a tojást fogyasztók közös ünnepét minden év októberének második péntekén tartják.

Koszorus Rita

A tojás maga a csoda.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dusan Petkovic

– A tojás egy csodálatos dolog, hiszen a tojásban minden táplálóanyag optimális arányban rendelkezésre áll a magzati fejlődéshez, hogy abból 21 nap múlva csipogó kiscsibe legyen. Tehát tökéletes, mert minden benne van, ami az élethez kell, és semmi nincs benne, ami felesleges – hangsúlyozta a világnap kapcsán Sütő Zoltán a MATE friss közleményében. – A tojás természetes, nincs benne semmi hozzáadott anyag, nem ultrafeldolgozott, az állati fehérjeforrások közül pedig legkisebb környezeti terheléssel állítható elő. Így kijelenthető, hogy a tojást fogyasztók nagyon sokat tesznek a bolygónk védelméért. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minél több ismeretet juttassunk el a társadalom számára, ösztönözve ezzel a tojásfogyasztást, fogalmazott a Tojásszövetség elnöke. 

tojás
A tökéletes tojás Fotó: Tyukodi László

– A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, hiszen gazdag fehérjében és vitaminokban. Aminosav-összetételének köszönhetően a tojásban lévő fehérje biológiai értéke kiváló. Emellett azonban bizonyos értékes táplálóanyagokat természetes módon, célzott takarmányozással meg lehet növelni, így funkcionális, vagyis egészségvédő, egészségmegőrző élelmiszert állíthatunk elő – vélekedett Halas Veronika, a MATE egyetemi tanára. A tojás zsírsavösszetételét tekintve nagyon kedvező, amit tovább javíthatunk, ha növeljük a takarmánnyal felvett többszörösen telítetlen zsírsavak arányát. Ezek közül kerülnek ki az úgynevezett esszenciális zsírsavak, főként az omega-3 zsírsavak, melyek kedvező élettani hatásúak, csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladáscsökkentő tulajdonságúak és segítik az agyi funkciókat, különösen a kisgyermekek értelmi fejlődésében játszanak nagy szerepet. A tojásban lévő zsírban oldódó vitaminok, A-, E- és D-vitamin mennyiségét is emelni tudjuk a tyúkok nagyobb vitaminellátásával. Ugyancsak növelhető a tojás lutein tartalma, mely a látási folyamatokban játszik szerepet, tette hozzá. 

A szakemberek azt is kiemelték: a tojás héjas formában jut el a fogyasztóhoz, így a legtökéletesebb, legkörnyezetkímélőbb „csomagolást” kapják. A tojáshéj pedig olyan anyagokból épül fel, amelyek élettanilag igen fontos szerepet töltenek be a szervezetben, ezért ne dobjuk ki, hanem kellő tisztítás után sokoldalúan hasznosíthatjuk a kertben és a konyhában.

Elriasztja a csigákat

Ahogy beköszönt az esős idő, megjelennek a kertben a csigák, és lerágják a frissen ültetett növényeket, leveleket. Megoldás lehet, ha növényvédő szerek helyett megelőzésként durvára tört tojáshéjat szórunk a palántanövények, például a szamóca, saláta és spenót szára köré. Az éles tojáshéj irritálja a puhatestűeket, így nem fogják megrágcsálni a zöldség- vagy fűszernövényeket.

Plusz kalciumot biztosít a növényeknek

Akár műtrágya helyett is használható: paradicsom, paprika ültetésekor szórj egy evőkanál felaprított tojáshéjat az ültetőgödör aljára, ezzel megelőzhető a kalciumhiány okozta csúcsrothadás. Ha már elültetted a paradicsomot, a növények köré is szórhatsz tojáshéjat a kalciumszint fenntartása érdekében.

Tökéletes csíráztató edény

A tojáshéj gyorsan lebomlik, így remek csíráztató edény válhat belőle. A megtisztított, feltört héj alját óvatosan lyukaszd ki egy hurkapálcikával, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni. Ezután tedd egy tojástartóba, töltsd meg nedves földdel, majd ültess el benne a magokat. Miután a magok kihajtottak, óvatosan törd össze a héjat, majd ültesd ki a növényeket a kertbe. Ezzel a módszerrel próbálkozhatsz paradicsom, dinnye, saláta, káposzta nevelésével.

Nem kell csíráztatóedény, ha van tojáshéj / Fotó: Shutterstock
Nem kell csíráztatóedény, ha van tojáshéj / Fotó: Shutterstock

Védelmet nyújt

Ha nagyobb mennyiségben a tojáshéjat díszítő mulcsként is használhatod a kertben. Télen megvédi a növényeket a fagyoktól, míg nyáron segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, ezáltal védelmet nyújt a kiszáradástól. Kiválóan alkalmazható olyan területeken is, ahol nem szeretnéd, hogy gyomnövények vagy fű növekedjen.

mire jó még a tojáshéj?

  • Kifejezetten jó összetevője lehet a komposztnak, mivel mész- és káliumforrásként gazdagítja a kert talaját, ráadásul környezetbarát módon tudsz megszabadulni tőle.
  • A szobanövényeknél is hasznos a tojáshéj: a tavaszi ültetés során kavics helyett szórhatsz a cserép aljára durvára tört tojáshéjat, de apróra zúzott formájában akár a virágföldbe is keverheted. Ez a megoldás nemcsak kalciummal látja el a cserepes növényeket, de levegőssé is teszi a talajt, ezáltal javítva a talaj szerkezetét és a vízelvezető képességét.
  • Készíthetsz belőle tápoldatot: a tojáshéjat öntsd fel forró vízzel, hagyd ázni néhány napig, majd a leszűrt levet tedd szórófejes flakonba. Ezzel a keverékkel hetente öntözd meg a növényeket.
A növények meghálálják a gondoskodást / Fotó: Shutterstock
A növények meghálálják a gondoskodást / Fotó: Shutterstock

Ezek a növények nem szeretik a tojáshéjat

Néhány növényre kifejezetten rossz hatással van a tojáshéj. Elsősorban azokról a növényekről van szó, amelyek az enyhén savas talajt kedvelik, hiszen a tojáshéj lúgosít. Így mielőtt felhasználnád, érdemes talajvizsgálatot végezni, hogy milyen a talaj pH értéke. Nem kedveli a tojáshéjat az áfonya, a szamóca, a burgonya, a brokkoli, a fejes káposzta, a karfiol, a virágok közül pedig a petúnia, a muskátli, a büdöske és a rózsa.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában