2 órája
Fűszerezett bárányhús hozhat piaci áttörést
A belföldi vágóbárány ára októberben nyolc százalékkal drágult, ami tovább tetézi a piaci nehézségeket. A hetesi vágóhíd hónapok óta négynapos munkarendben működik, s a cég vezetői most abban bíznak, hogy legalább karácsony előtt élénkül a forgalom, és a bárányhús iránti kereslet.
– A covid óta szinte minden megváltozott, a költségek nőttek, a piaci értékesítésben is komoly nehézségek adódtak – mondta Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezetője. – A meglévő gondok csak tovább szaporodtak: a magyar vágóbárány ára csaknem másfél éve szinte folyamatosan nőtt, októberben újabb nyolcszázalékos emelkedés történt. Így a nagy súlykategóriás – 30–40 kiló – élő állatok ára kilónként nagyjából 2000 forint. A piaci áremelkedést nem tudjuk áthárítani a külföldi vevőkre, mivel a konkurens beszállítók – spanyol, ír, angol – olcsóbbak, mint mi.
Az ügyvezető szerint alapvetően két megoldás létezhet a problémára. Új külföldi megrendelőket keresnek, illetve megpróbálják bővíteni a belföldi vevőkört, s magasabb feldolgozottságú terméket – fűszerezett bárányhús, töltött bárányoldalas, báránysteak, báránygírosz – dobnak a piacra. Juhász Pál hangsúlyozta: a mostani alapanyagár-emelkedés nagyon nem hiányzott. Abban bízik, hogy a kilendülő árakat előbb-utóbb visszarendezi a piac.
Juhász Pál elmondta: jelenleg csupán heti négy napot dolgoznak, de karácsony előtt, november második felében várhatóan visszaállhatnak végre a heti ötnapos munkarendre. A bárányhús kapcsán már látják a különböző akciós megállapodásokat, az ünnepekhez köthető időszakban felfutásra számítanak.
Határtalan bárány
Ausztriába, Németországba, Horvátországba és Csehországba is szállítanak. A svájci kivitel véget ért, egy osztrák nagykereskedővel viszont most egyeztetnek bárány- és borjúhúskivitelről. Ha nyélbe ütik az üzletet, akkor 2025-ben már akár 250–300 millió forint bevételhez juthatnak. A 22 munkatársat alkalmazó cég a tavalyi csaknem 1,4 milliárd forint forgalom után 2024-ben 1,2 milliárd forinttal számol.