Időjárás

2024.05.07. 15:08

Zivatarra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia

Az előrejelzések szerint a délután második felében az ország délnyugati felében elszórtan alakulhatnak ki zivatarok. Az egymást követő cellákból felhőszakadásszerű csapadék is előfordulhat (15-35 mm), de kisméretű jég, illetve viharos (~55-60 km/h) széllökések is várhatók. Ezért felhívjuk a somogyiak figyelmét, hogy vigyázzanak egymásra és saját magukra ajánlja a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Sonline.hu

Fotóillusztráció

Fotó: Shutterstock

A ház környékéről gyűjtsék össze és vigyék be az épületbe azokat a tárgyakat, amiket a szél felkaphat (pl. műanyag kerti bútorok, szerszámok) – ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak!
Ha a szabadban tartózkodnak, mihamarabb húzódjanak biztonságos helyre!
Távol haladjanak a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést!
A járműveket, gyenge szerkezetű építményeket hagyják el, mert bentről nem lehet érzékelni a fenyegető veszélyt (pl. rádőlhet a fa)!
Ha feltámad a szél, a szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet eloltani (pl. gazégetés kertben, tábortűz, szalonnasütés, kerti parti)!

  • Óvintézkedések az épületen belül:
  • Mielőtt elindulnak otthonról, ellenőrizzék, hogy a nyílászárókat bezárták-e!
  • Készüljenek fel áramszünetre (elemlámpa előkészítése)!
  • Vihar esetén húzzák ki az elektromos készülékek csatlakozóit a konnektorból, hogy elkerüljék a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károkat!

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek! Ha leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék azt a 112-es segélyhívón!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!