Megyei időjárás

2024.07.27. 07:55

Visszatér a kánikula a hétvégére

Szombaton további melegedéssel számolhatunk, visszatér az országos hőség.

2155315343

Fotó: Studio Romantic

Északkeleten lehet a mérsékeltebb meleg, ott 30 fok körüli, helyenként még az alatti maximumok ígérkeznek, míg délen és nyugaton 33-36 fok körüli értékek a valószínűbbek.
Szikrázó napsütéses, száraz, jellemzően szélcsendes napunk lesz. A Nyugat-Dunántúlon élénkülhet fel a D-i szél.
Estére, majd éjszakára sem várható változás, marad a derült, csillagfényes, nyugodt időjárás. A légmozgás is többnyire gyenge lesz, éjjel a középső országrész déli területein látszik esély szélélénkülésre.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek délután 29,
szombat reggel 18,
szombat délután 34,
vasárnap reggel 20 fok körül alakul.

 

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. forrás: koponyeg.hu

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Vasárnap napközben elérheti hazánkat nyugat felől egy hidegfront. Továbbra is az látszik valószínűbbnek, hogy a front előtt az ország döntő részén napsütéses időben tovább fokozódik a hőség, 33-38 fok köré emelkedhet a hőmérséklet. A front érkezésével, a délután második felében, északnyugat felől egyre nagyobb területen feltámadó és erősödő szélre, gomolyfelhősödésre, majd az esti időszakban egy-két kósza, elsősorban a Dunántúl nyugati térségét és esetleg az északi megyéket érintő zápor, zivatargóc kialakulására látszik esély. Az ország nagyobb részén nem várható csapadék.

- Hétfőre – már növekvő bizonytalansággal, de – front mögötti derült, és országszerte visszatérő nyaralóidőre számíthatunk mérsékelt, néhol kissé élénk É-ias széllel. A hőség mérséklődik, északon 30 fok alatti, délen pár fokkal 30 fok feletti hőmérséklet ígérkezik.

- Keddtől csütörtökig előreláthatólag nyugodt, napsütéses, heves időjárási eseményektől mentes nyaralóidő alakul ki a térségben. Ismét országszerte 30 fok fölé, majd 35 fok közelébe fokozódhat a nappali felmelegedés, de a várhatóan többnyire még 20 fok alatti hajnalok miatt élhetőbb maradhat a meleg. Sűrűbben beépített, városi környezetben sajnos ez az éjszakai felfrissülés kevéssé tud megvalósulni. forrás: eumet.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában