Ellenőrzés

2023.02.15. 13:45

Biztonsági öv nélkül: szórták a büntetőpontokat a rendőrök Kaposváron

Fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a napokban az autósok Somogy útjain, a biztonsági öv használatát ellenőrzik. Sokan nem kötötték be magukat szerdán sem, így pénzbírságra és büntető pontokra számíthattak a szabálytalankodásért.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Civil autóból figyelték a sofőröket a rendőrök szerdán délelőtt a kaposvári Vásártéri úton. Miután rádión jelezték a szabálytalankodót, meg is állították pár méterrel arrébb őket. 

–  Nem voltam bekötve, így megbüntettek tízezer forintra és kaptam három büntető pontot – mondta Ivánczai Dezső, aki egy mixer teherautót vezetett. Hozzátette: ha személygépjárművel közlekedik mindig beköti magát, de a teherkocsiba csak ritkábban, mert nagyon kényelmetlen. Molnár Tamásnak viszont fontos a biztonság. 

–  Mindig bekötöm magam, betartok minden szabályt – tette hozzá az autó sofőrje. A rendőrök ezúttal már nem kérték el a forgalmit, hanem rendszám alapján elektronikusan ellenőrizték az adatokat. –  Sokkal gyorsabban megy így az ellenőrzés – mondta el az egyik gépjármű vezető. A tapasztalatok szerint sokan nem használják a biztonsági övet, csak kedden több mint félszáz szabálytalankodót büntettek meg. A legtöbben csekket kértek, néhány a helyszínen a terminál segítségével fizettek a szabályszegésért. A rendőrök nem csak azt nézik, hogy a sofőr be van-e kötve, hanem az utasokat is. 

– Sajnos nem voltam hátul bekötve, így tízezer forintra büntettek – jegyezte meg az egyik utas. Volt, akit fel kellett világosítani, hogy a biztonsági öv használata nem csak külterületen, hanem a városban is kötelező. 

Fotók: Lang Róbert

– A biztonsági öv, a gyerekülés használata mellett a menet közbeni mobiltelefon használatot is ellenőrizzük – mondta Varga Zoltán, a Kaposvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. Hozzátette: nincs pozitív változás az elmúlt években, az uniós átlaghoz képest hazánkban kevesebben használnak biztonsági övet, főleg a városon belül, kisebb távokon nem kötik be magukat a sofőrök és az utasok. 

Passzívan használjuk még mindig

Egész Európában tartanak a Roadpol szövetséghez csatlakozott tagországok fokozott közúti ellenőrzéseket. Itthon a rendőrség a biztonsági öv használatának az ellenőrzésére fókuszál. Az ellenőrzés sorozat február 13-án, hétfőn indult és február 19-ig, vasárnapig tart. Egy tavalyi országos felmérés szerint a személykocsikban a járművezetők 88,5 százaléka, a hátsó utasok 57,1 százaléka használta helyesen a biztonsági övét. A gyermekek 61 százaléka a gyermekbiztonsági rendszerben volt megfelelően rögzítve. Márciusban ismét egy héten át a passzív biztonsági eszközök használatát fogják ellenőrizni, áprilisban pedig a gyorshajtókra vadásznak majd a rendőrök. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában