Videóval

2024.02.21. 12:14

Beperelheti a balesetet okozó autóst a MÁV

Különös utóélete van egy balatoni közlekedési balesetnek. 2021 december 16-án egy teherautó ütközött vonattal egy vasúti átjáróban Fonyódon. Az autó vezetője ellen az ügyészség vádat emelt a baleset okozása miatt, és szerdán a Kaposvári Törvényszéken jogerősen elítélték közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétségért és közérdekű üzem megzavarásáért.

Kovács Gábor László

Fotóillusztráció

Ezzel helybenhagyták a Kaposvári Járásbíróság első fokú ítéletét, vagyis 450 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, és egy évre eltiltották a közúti járművezetéstől. A vádlott, egy 50 éves balatonszemesi férfi az utolsó szó jogán azzal érvelt, hogy jogosítvány nélkül ellehetetlenítenék, mert Ausztriában végez időszakos munkákat, és egyházi karitatív tevékenység miatt is szüksége van az autójára. 

A bírósági eljárásban a férfi végig azzal védekezett, hogy az átjáró nem volt ellátva közlekedési táblákkal, nem látta a jelzéseket. Az érkező vonat vezetője dudált, és azt vallotta, hogy a sofőr az ellenkező irányba nézett, amikor felhajtott a sínekre. Csak a szerencsén múlt, hogy senki sem sérült meg a balesetben. A bíróság azt derítette ki, hogy a vasúti átjáróra figyelmeztető táblák ki voltak helyezve a helyszínen, a fénysorompó működött, és a vádlott mögött érkező autósok látták a vonatot.

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést kért a vádlottra, de a törvényszék ezt az időmúlásra, és a férfi kifogástalan közlekedési előéletére tekintettel nem tartotta indokoltnak, viszont a büntetés enyhítésére sem láttak lehetőséget. Egyben más törvényes útra utasították a MÁV Zrt. polgárjogi igényét. A megsérült szerelvény helyreállítási költsége ugyanis várhatóan 13 millió forint lesz, és ezt a vasúttársaság kifizettetné az autóssal – egy polgárjogi perben, ha megnyerik.          

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában