Ne dőljünk be a csalóknak!

2024.08.15. 20:21

Hamis idézések: online csalók a rendőrség nevében próbálnak meg félrevezetni

Az utóbbi hetekben egyre több áldozatot szednek az online csalóktól érkezett hamis rendőrségi idézések, amelyek e-mailben próbálnak megfélemlíteni és adatokat kicsalni. A rendőrség figyelmeztet: az ilyen üzenetek hivatalosnak tűnnek, de több ponton is elárulják magukat.

Hajdú Marianna

Az online csalók már a hamis rendőrségi idézések küldésétől sem riadnak vissza

Forrás: pixabay

A digitális korban az online csalások újabb, aggasztó formája ütötte fel a fejét: hamis rendőrségi idézések küldése. A legújabb próbálkozások során a csalók a rendőrség nevében próbálnak meg hitelesnek tűnő, ám teljes mértékben hamis idézéseket küldeni. Ezek az üzenetek különösen veszélyesek, mert a rendőrség iránti alapvető bizalomra támaszkodnak.

Rendőrségi idézés, amelyet online csalók küldtek e-mailben
Forrás: BRFK Budapesti Rendőr-főkapitányság

A pszichológiai hatásra alapoznak a csalók, ami be is jön! 

Bár ezek az e-mailek országosan terjednek, a Sonline.hu természetesen a megyei helyzetre volt kíváncsi, ezért a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságot kérdeztük, hogy megtudjuk, vármegyénkben előfordultak-e hasonló esetek. A főkapitányság sajtóosztályának tájékoztatása szerint ilyen esetek Somogy vármegyében is előfordultak már. Bár eddig még nem indult eljárás konkrét "álidézések" miatt, korábban érkeztek bejelentések hasonló tartalmú e-mailekről. A szerint ezek az esetek sajnos egyre gyakoribbá válnak.

Az elkövetőknek pont ez a céljuk a rendőrség, vagy más hatóság megszemélyesítésével, hogy a címzettek nem is gondolkoznak, vagy nem gondolják át higgadtan a történteket, magyarázza a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ez a fajta pszichológiai manipuláció, más néven "social engineering", a legtöbb csalás alapját képezi, felhasználva az emberek természetes hajlamát, hogy megbízzanak a hivatalosnak látszó kommunikációban.

Francia férfi fogtak el a megyei rendőrök a napokban

Nemrégiben egy figyelemre méltó eset is napvilágot látott, amikor a rendőrség 2024 augusztusában Budapesten fogott el egy francia férfit. Ez a személy a rendőrség nevében küldött adathalász SMS-eket, amelyekkel számos embert próbált megkárosítani. A szóvivő szerint a  legfontosabb a megelőzés és a tájékoztatás, amelyet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság folyamatosan végez.

“A legfontosabb a megelőzés és a tájékoztatás, amelyet a SVMRFK folyamatosan végez a Sajtószolgálat és a Bűnmegelőzési Osztály által.  Amennyiben a hamis e-mail kapcsán bejelentés érkezik, azt minden esetben megvizsgáljuk és a szükséges intézkedéseket megtesszük, indokolt esetben eljárást indítunk. Lényeges, hogy az ilyen ügyekben országos együttműködés és adatcsere van a rendőri szervek között, amely során a felmerült releváns adatokat az ügyben eljáró hatósággal megosztunk” - tájékoztat a rendőrség.

Hogyan ismerhetjük fel a hamis idézéseket?

A valódi rendőrségi idézések mindig konkrét személyes adatokat tartalmaznak, mint például a név, születési hely és időpont.  Egy másik fontos jel, hogy az ilyen üzenetek gyakran tartalmaznak gyanús linkeket vagy mellékleteket. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy soha ne kattintsunk ezekre a linkekre, és töltsük le a mellékleteket, mert ezek adathalász oldalakra vezethetnek, ahol személyes és pénzügyi adatainkat próbálják megszerezni. A legfontosabb lépés, hogy vegyük fel a kapcsolatot közvetlenül a rendőrséggel, és győződjünk meg arról, hogy valóban ők kívánnak-e minket meghallgatni.

Bűncselekmény gyanúja miatti bejelentést a rendőr-főkapitányság ügyeletére, telefonon lehet megtenni, valamint adathalász tartalom esetén lehetőség van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság internetes oldalán is bejelentést tenni. 

Hogyan védekezik a rendőrség a csalások ellen?

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság aktívan dolgozik azon, hogy meggátolja az ilyen típusú csalások elterjedését. Ezen kívül részt vesz a KiberPajzs online bűnmegelőzési tevékenységében, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a lakosságot az online fenyegetésekről és a védekezés módjáról. Amennyiben a hamis e-mail kapcsán bejelentés érkezik, azt minden esetben megvizsgáljuk, és indokolt esetben eljárást indítunk – hangsúlyozta a szóvivő és hozzátette, hogy a vármegyében ebben az évben szerencsére nem történt valótlan rendőrségi e-maillel kapcsolatos bűncselekmény.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában