Fotók

2024.09.13. 09:58

Macedóniai erdőtűz: büszke lehet Somogy a kitüntetett vármegyei tűzoltókra

Az Észak-Macedóniában augusztus elején pusztító erdőtüzek oltásában közreműködő tűzoltócsapatot - köztük négy somogyit - köszöntötték a Belügyminisztériumban.

Harsányi Miklós

Fotó: Szoke Peter [email protected]

A somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság pénteken közölte: a negyvenhat tagú egység augusztus elsején tizenhárom járművel indult útnak, miután a balkáni ország a kiterjedt erdőtüzek megfékezéséhez nemzetközi segítséget kért.

erdőtűz, tűzoltó, Macedónia
Az Észak-Macedóniában pusztító erdőtűz oltásában közreműködő magyar tűzoltócsapat.
Fotók: BM OKF

– A magyar tűzoltók sokadszor bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetekben is helytállnak, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is – kezdte köszöntőjét Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes a Belügyminisztérium márványteremben tartott rendezvényen. Tizenegy napig, szinte megállás nélkül tartott a megfeszített munka, melynek eredményeképpen más országok tűzoltóegységeivel közösen sikerült megfékezni a tüzet. A magyar csapat tűzoltók mellett logisztikusokból, drónpilótákból és az Országos Mentőszolgálat három egészségügyi szakemberéből állt. A kontingens augusztus elsején indult útnak és augusztus tizenkettedikén tért vissza Magyarországra.

A csapat tagjai számára a belügyminiszter rendkívüli helytállásért érdemjel arany fokozatát adományozta, amelyet Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes, Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a katasztrófavédelem főigazgatója és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója adott át. 

Somogyból Mészáros Ferenc Róbert tűzoltó százados, Jónás Dániel tűzoltó főhadnagy, Szabó Zoltán c. tűzoltó törzszászlós, Borbély Károly c. tűzoltó zászlós vehette át az elismerést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában