Csalás

15 órája

Budapesti bérletet is vett a segítő kéz az idős nő mobiljáról

Egy középkorú férfi rendszeresen segített egy idős nőnek a telefonját kezelni, de saját átutalásokat is végrehajtott. A sértett adataival egy álprofilt hozott létre, amiről két sikeres internetes vásárlást is végrehajtott a sértett tudta nélkül.

Kovács Gábor László

Egymás szomszédságában éltek Barcs közelében. A férfi rendszeresen segített az okostelefon használatában kevésbé jártas nőnek, ha nem boldogult a telefonra telepített alkalmazásokkal. 

Adathalasz SMS mobilon-06
20230622 Budapest
Idősek digitális átverése mobiltelefonon. Illusztráció.
fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
Fotóillusztráció: Németh András Péter

2024. augusztusában is a sértett kérésére állított helyre a készüléken applikációkat, közben azonban a sértett adatainak felhasználásával 10 ezer forint összegben feltöltötte lánya mobilegyenlegét, valamint 18 ezer forintért egy budapesti bérletet is vett. A sértett csak később észlelte a jogosulatlan pénzügyi tranzakciókat, azonban a kár megtérült, mert a vádlott visszafizette a vásárlások összegét az asszonynak. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a férfi ellen, akivel szemben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emeltek vádat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában