Rendőrség

2 órája

Bírsághegyek: drónok pásztázhatják a mobilozó sofőröket

Figyeld az utat! - ezzel az elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést hétfőtől vasárnapig az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (Roadpol), amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott.

Harsányi Miklós

A rendőrök elsősorban a menet közbeni mobiltelefon használatot ellenőrzik majd, s minden olyan tevékenységet, amely vezetés közben a személy- és vagyonbiztonságot veszélyezteti. Például azt is, ha a járművezető menet közben bármilyen elektronikai eszközt működtet vagy ilyen berendezésen képi és szöveges adatokat megtekint.  

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SVMRFK) érdeklődésünkre hétfőn azt is közölte: az ellenőrzéseket a korábbiakhoz hasonlóan drónok, testkamerák, fedélzeti kamerák, videókamerák továbbá civil autók és rendőrjárművek segítségével hajtják végre. A sofőrök az idén Somogyban leggyakrabban a biztonsági öv használatának elmulasztása, a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata és sebességtúllépés miatt kaptak büntetőpontot, de sokszor bírságoltak záróvonal átlépése valamint az elsőbbség és az előzés szabályainak megszegése miatt is. 

– Sebességtúllépés esetén – annak mértékével arányosan  – 4-8, kézben tartott mobiltelefon vezetés közbeni használata miatt három, míg záróvonal és járműforgalom elől elzárt területen áthaladás miatt két büntetőpontot kaphatnak a sofőrök – tudtuk meg. Ittas járművezetésért annak függvényében hat, illetve nyolc pontot szabnak ki. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában