Csak a tragédiára tudnak gondolni

2024.10.09. 09:24

A tűz után még nincsenek túl a sokkon: az idős házaspár mindenét elvesztette

Egy tragikus tűzeset a múlt héten mindent elpusztított az idős Szabó házaspár balatonlellei otthonában. Most meglátogattuk őket, hogy megtudjuk, hogyan vészelték át a tűz okozta sokkot, és milyen segítséget kaptak a közösségtől és az önkormányzattól.

Hajdú Marianna

Már korábban beszámoltunk arról a szörnyű tűzesetről, amely szombat hajnalban porig égette a balatonlellei sorház egyik lakását, ahol egy idős házaspár élt. Szabó Béla és felesége túlélte a lángok tombolását, de mindenüket elvesztették. 

tűz, irmapuszta
Szinte mindent felemésztett a tűz.

Hétfőn engedték ki őket a kórházból 

Az idős házaspár hétfő délután térhetett haza a kórházból, ahol enyhe füstmérgezés miatt tartották őket megfigyelés alatt. Jelenleg ideiglenesen egy balatonlellei üdülőapartmanban kaptak szállást, amit az önkormányzat biztosított számukra. Az apartman bejáratánál fiuk, Szabó István várt minket. 

Még mindig a tragédia hatása alatt 

A teraszon ülve találkoztunk a szörnyűségeken átesett idősekkel, akik megrendülten meséltek a tűzeset részleteiről. Bár a tűz okáról jelenleg csak találgatnak, vélhetően egy hibás elektromos vízforraló okozta a tragédiát. A házaspár elmondása szerint a füst szagára lettek figyelmesek, de az eseményekre alig emlékeznek, annyira sokkolta őket a helyzet. Egy fiatal szomszéd rohant át hozzájuk, aki nemcsak a gázpalackot mentette ki a konyhából, de ő hívta a tűzoltókat is. A Szabó házaspár a sokktól megbénulva nézte, ahogy otthonuk lángba borul. – Olyan sokkot kaptam, hogy nem tudtam megmozdulni, csak néztem a tüzet – mesélte az idős nő, akit az egyik tűzoltó kapott fel és vitte ki a karjában az égő helyiségből. 

A tűz felemésztette mindenüket

„Semmink nem maradt” – mondják, miközben a borzasztó szombat hajnalra gondolnak. Nemcsak a bútorok, ruhák, de még a házaspár számára létfontosságú gyógyszerek is megsemmisültek a tűzben. A kórházból hazatérve döbbentek rá, hogy nincs semmijük, még gyógyszereik sem maradtak meg. Fiukra hárul a feladat, hogy a napi teendői mellett erről is gondoskodjon, mivel idős szülei egészsége nem teszi lehetővé, hogy kimozduljanak. Az elmúlt napokban azonban sok segítséget kaptak: fiuk gondoskodott élelmiszerekről, az önkormányzat pedig ruhákat biztosított a számukra. 

Folyamatban az új otthonuk felújítása

A város nem csak ideiglenes apartmant bocsátott az idősek részére, de már zajlanak a munkálatok egy használaton kívüli önkormányzati ingatlan felújításán, amely akár hosszú távú otthonként is szolgálhat majd. A tervek szerint még a hétvége előtt beköltözhetnek az új lakásba, ahol újrakezdhetik az életüket. Mivel otthonuk teljesen kiégett, a falakon kívül semmi sem maradt belőle, még kérdéses, hogy van-e esély a renoválásra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában