Gyakorlat

2 órája

Megemelkedett a Balaton vízszintje, lakóingatlanok kerültek veszélybe

Nemzeti minősítést szerzett a fonyódi Vitorlás, a marcali Berzsenyi, a siófoki Sió és a tabi Koppány Mentőcsoport a hétvégi, siófoki újraminősítő gyakorlaton. A feladat szerint megemelkedett a Balaton vízszintje, lakóingatlanok kerültek veszélybe.

Harsányi Miklós

Többnapos esőzést követően a nagy mennyiségben lehulló csapadék megemelte a Balaton vízszintjét és az alacsonyabban fekvő lakóingatlanok veszélybe kerültek Siófok Egry József utcájában – ez volt a feltételezése a szombati terepgyakorlatnak. 

vízszint, gyakorlat, balaton

– Az elemi csapások, kedvezőtlen időjárási viszonyok és helyi vízkár következtében kialakuló veszélyhelyzetek felszámolásába önkéntesek is bevonhatók, hiszen a civil lakosság is fontosnak érzi, hogy baj esetén segíteni tudjanak a hivatásos egységeknek – tájékoztatott hétfőn a gyakorlatról a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság. Az elméleti felkészítésük után az Egry József és a Zichy Mihály utcát összekötő gyalogos és kerékpárút mentén nyúlgátat építettek, a Cinege patak torkolatánál átemelő szivattyúkat állítottak munkába a csapatok. Miközben sérültek mentését és ellátását is megoldották, sőt, a balesetmegelőzés érdekében  a veszélyt jelentő fákat is eltávolították. 

Az operatív törzs a helyszínen irányította a beavatkozást, amelynek mozzanatait a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság tisztjei értékelték. A mentőcsoportok bizonyították, hogy a mentési feladatokat önállóan és közösen is képesek végrehajtani, amelyhez Tompos Gábor tűzoltó alezredes, megbízott igazgatóhelyettes gratulált.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában