2017.10.13. 09:00
Az Egri és a Tokaji borvidéken is dolgozott a BB főborásza
Bizonyára csak kevesen mondhatják el magukról, hogy szakemberként is megjárták már hazánk valamennyi híres borvidékét. Kukola Zoltán a második szüreten van túl Balatonbogláron, de dolgozott már az Egri és a Tokaji borvidéken is.
Hét éven át az egri borvidék nyugati oldalán termelő Varsányi Pincészetben dolgozott Kukola Zoltán, majd 2013 után a tokaji borvidékre került az erjedésipari mérnök. Ott nemcsak párjával hozta össze a sors, hanem a Balatonboglári Borgazdasági Zrt. (BB) tulajdonosa, a Törley Pezsgőpincészet Kft. is rátalált a szakemberre. Sikeres tárgyalások követték a megismerkedést, így tavaly Boglárra került Kukola Zoltán. Immár a második szüreten van túl a BB főborásza.
– Édesapám ma is hobbiként foglalkozik bortermeléssel, s én is a hazai pincében kaptam kedvet a szakmához – emlékezett a kezdetekre Kukola Zoltán. – Büszke vagyok felvidéki származásomra, ugyanakkor nem tudok szlovákul, így más felé vitt az élet – idézte fel, hogyan került először Egerbe.
Azonban a borász ma azt mondja: remekül érzi magát a boglári borvidéken. – A Balaton környéke magával ragadó, nem nehéz megszoknia az embernek – jegyezte meg. Úgy tartja: jelenlegi állása egyben élete eddigi legnagyobb szakmai kihívása, de ehhez minden támogatást megkap. Munka pedig van bőven, hiszen gyakorlatilag az összes hazánkban telepíthető és termő szőlőfajtából készítenek bort a borgazdaságban, fehér és kék szőlő fajtából egyaránt. Ráadásul csaknem 800 hektárról érkezik a szőlő a céghez. Valamennyi borászati munka a felügyelete alá tartozik, a szőlőfeldolgozástól egészen a palackozott borok engedélyeztetéséig minden.
Kukola Zoltán szerint a legfőbb cél, magas minőségű borokkal kiszolgálni a piac igényeit. Az idei esztendő pedig jó alapja lehet ennek a törekvésnek. – Nagyon jó évet várunk 2017-től – mondta a borász. – Igazán szépek a fehér és a vörösborok is, hiszen száz százalékban egészséges szőlő érkezett hozzánk minden fajtából. Az erjedés is egyenletesen, kiegyensúlyozottan zajlik. Persze, egy jó évjáratú palack még nem adja el önmagát egyik borvidéken sem. Így a marketing erősítése közös borászati törekvés Kukola Zoltán szerint. – El kell juttatnunk az emberekig, hogy szakmailag is egy jó évjárat elején vagyunk – emelte ki. – Kevés még az olyan borértő fogyasztó, aki naprakész a különböző évjáratok különbségeiből.
Ami pedig a törekvéseket illeti, inkább hasonlóságokat lát az egri és a boglári borvidékben, mint sem különbséget. – A borvidéki szakemberek itt is és Egerben is nagyon sokat dolgoznak azon, hogy megalkossák a saját arculatukat – magyarázta. – Azt hiszem, ez minden borvidékre jellemző ma hazánkban. Szakmai tekintetben is hasonló a kihívás: nagyon sok fajtával és nagyon sok bortípussal kell dolgozni, magas szakmai színvonalon. A balatoni borvidék talán legnagyobb előnye maga a Balaton közelsége, mely igazán közönségcsalogató, a bor szempontjából is.
Egyre kevesebb a magasan képzett fiatal borász
Kukola Zoltán úgy véli: ha csak kicsit is, de elmozdulás látszódik a fiatal felnőtt korosztály részéről a száraz fehér, rozé és a vörösborok irányába. Vagyis már nem feltétlenül csak a félédes, édes borokban keresik a szépséget. Ez arra utal, hogy a fiatalok is egyre több ismerettel rendelkeznek a borokról. A szakember szerint a szakmában is érezhető a növekvő érdeklődés a fiatalok részéről. Sokan végeznek el különböző tanfolyamokat, ugyanakkor az is látszik, hogy egyre kevesebb az igazán magasan képzett fiatal borász szakember.