2017.11.08. 18:36
Naponta kétezer adag ételt készítenek
Átadták szerdán a Kaposi Mór Oktatókórház új konyhaüzemét és éttermét: a modern létesítményben naponta 2000-2300 adag ételt készítenek. Az építészeti beruházásra közel 220 millió forintot fordítottak, az ételkészítéshez szükséges berendezésekre mintegy 80 millió forintot.
– Mindig nagy örömmel jövök Kaposvárra, különösen akkor, amikor valamit ünneplünk – mondta Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója. Hozzátette: ma már köztudott, hogy a kormány 500 milliárd forintnyi összeget költött el a kórházak rendbetételére. Nagyon sok diagnosztikai és terápiás eszközt szereztek be, amelyek ma már használatban vannak.
Németh László rámutatott: egy kórház megítélése számos faktorból áll össze. A beavatkozások és a beteggel folytatott kommunikáción kívül az egyéb tényezők, így az étkezés is befolyásolja a páciensek véleményét. Nyilvánvalóan a kórházban eltöltött idő alapvetően eltér az otthoni állapottól, hiszen nem a megszokott ételeket fogyasztják a betegek, viszont a kórházi étel, így a diétás étel is lehet jó, melynek előállításához korszerű színvonalú konyhára van szükség.
– Néhány hete az orosházi kórházban elindítottunk egy országos kampányt, amelyben azt kívánjuk bemutatni, hogy az adott keretből és élelmiszer alapanyagokból pici odafigyeléssel valóban jó minőségű ételt lehet készíteni – jelezte a főigazgató. Gelencsér Attila országgyűlési képviselő részletesen felidézte az egészségügy érdekében tett kormányzati intézkedéssorozatot, s a kaposvári kórház kapcsán arról szólt: Magyarország egészségügyi fejlesztésének egyik sikertörténete. S elismeréssel nyugtázta, hogy a modernizáció érdekében újabb terveket kívánnak megvalósítani a megyeszékhelyen. Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktatókórház főigazgatója kiemelte: az intézmény történetének egyik meghatározó időszakát éli. A kórház 2006-tól egy projektfolyamat, egy uniós ciklus kapcsán egyszerre újult meg a magyar állam segítségével.
Változatos ételeket főznek
– Azért vagyunk nagyon büszkék erre a kórházra, mert megdolgoztunk érte, és sokunk teljesítménye van benne – hangsúlyozta Moizs Mariann főigazgató. Rámutatott: a jövő – a folyamatos működésen kívül – a folyamatos beruházásról, fejlesztésről szól. A betegek ellátására napi 1300-1500 adagot készítenek a kórház központi és három külső telephelyére, továbbá a Nagyatádi Kórházba, s 300-400 adag az alkalmazottak étkezését biztosítja. Külsős közétkeztetést is vállalnak: naponta közel 500 adagot szállítanak a Kaposvári Egyetemnek, a Kiss Ferenc Református Idősek Otthonának, s számos gyermekintézménynek is.