elismerés

2018.01.27. 20:00

Kiváló Oktató Díjat kapott Csapó János professzor

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusa a csíkszeredai kar javaslatára Kiváló Oktató Díjat adományozott Csapó János professzornak. A Kaposvári Egyetem egykori tanára kiemelkedő oktatói és iskolaépítő tevékenysége, valamint nagy jelentőségű tudományos életműve elismeréseként Marosvásárhelyen, az egyetem napján vette át a díjat.

Lőrincz Sándor

Az MTA doktorát negyven éves oktatói múlt köti Kaposvárhoz, ám jelenleg a Debreceni Egyetem Élelmiszertechnológia Intézetének főállású egyetemi tanáraSzép Sándor egyetemi tanár, ex-rektorhelyettes laudációjában elhangzott: előbb a biokémia, majd az élelmiszerkémia tárgyak oktatójaként vállalt feladatot. A 2005-ös tanévtől megbízatást kapott az élelmiszer-tudományi tanszék kiépítésére, és az élelmiszermérnöki képzés menedzselésére. Így a tanszékvezetői munka mellett nevéhez kötődik sok más, az élelmiszertudománnyal kapcsolatos tárgy bevezetése. Ezen túlmenően a Sepsiszentgyörgyön működő agrárszakon is vállalta az általános és szerves kémia, illetve a biokémia agrármérnököknek tárgyak oktatását.

Jelentős folyóiratokban megjelent publikációinak a száma meghaladja az ezret, amelyekre mintegy 1300 független hivatkozást kapott.  Miután elment Kaposvárról, írt egy fél angol nyelvű könyvet, melynek magyar nyelvű változata Modern módszerek az élelmiszer analízisben, Élelmiszer-hamisítás címmel Debrecenben jelenik meg, Kolozsváron pedig kiadták ennek az analitikai módszerekkel „megspékelt” változatát. Funkcionális élelmiszerek című kötete Erdélyben jelent meg a kolozsvári Scientia Kiadónál, s hamarosan elektronikusan is olvasható lesz.

A Kiváló Oktatói Díjat kapott Csapó János 16 éve tanít Csíkszeredán. E munkája 163 egyhetes kiszállást – mintegy 1141, vendégszobában töltött éjjelt –, s az azzal járó, alkalmanként 1900 kilométer „kocsikázást” jelent; nem beszélve a napi 4-8 órai előadásokról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában