ínyencségek

2020.08.21. 17:30

Egyre többen merészkednek a hajdinasaláta és a tápiókapuding közelébe

Hajdinasalátát, cowboy kaviárt és kölesgolyót is kóstolhattak a siófokiak és a városban nyaralók Leányvári Krisztina cukrász szakoktató jóvoltából.

Góz Lilla

A fiatal siófoki nő az egyik helyi biobolt előtt kínálta egészséges alapanyagokból készült finomságait azzal a céllal, hogy széles körben népszerűsítse az egészséges és változatos étkezést.

Lapunknak elmondta: évente 3-4 alkalommal meglepi a siófokiakat az egészséges élelmiszerekkel, s bemutatóit már egyre többen várják. – Ilyen találkozókon bemutatót tartok arról, hogyan lehet egészséges alapanyagokból finomat és változatos ételeket készíteni, s aki kéri, annak tanácsokat adok – magyarázta Leányvári Krisztina. – Kevés az ismeretük ezen a téren a háziasszonyoknak, még mindig sok újat tudok nekik mondani. A hajdináról például sokan nem tudják, hogy nem csak köretként, hanem salátaként is alkalmazható. Egy ecetes öntet mellé hagyma kerül és a hajdinát összefőzzük ezzel az alaplével – sorolta a különleges saláta készítésének folyamatát.

Helyben is készült étel: amerikai palacsinta készült zabpehely- és csicseriborsólisztből, valamint kókusztejjel. Nassolni vöröslencse-golyót ajánlott, tápiókapudingot chia maggal, de cowboy kaviárt is kóstolhattak az arra járók, amely a grillezéshez kiváló csemege. – Előtérbe kerülnek az egészséges alapanyagok, mert egyre többen tennék változatossá velük a konyhát és nyitottak is az emberek az újdonságokra, de nem tudják mire használják, inkább szeretnék megvásárolni, mint elkészíteni – mondta el Leányvári Krisztina, a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium cukrász szakoktatója. Kiemelte: diákjaiknak nagy feladata, hogy a természetes alapanyagok megismerése mellett megtanuljanak kommunikálni is.

Szerencsére egyre többen nyitnak az újdonságok felé

Tanítványai is gyakran elkísérik a rendezvényekre és kóstolókra. – Meg kell tanulniuk, hogy a vendégnek bemutassák ételeiket, desszertjeiket, el kell tudniuk adni magukat a piacon, a Balatoni Kör és egyéb gasztrotalálkozók nagyban segítik, hogy a szakma lételemükké váljon, élvezzék, amit csinálnak – jegyezte meg Leányvári Krisztina. A siófoki szakoktató saját logójával ellátott süteményt is létrehozott. Egy házi piskótából készített krémes édességet, mely idénygyümölcsökkel keverve kis poharakba tálal. A pohárdesszert cukormentes, gluténmentes változata is elérhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában