2021.11.10. 19:35
Leszámolnak a kárt okozó élelmiszer-hamisítókkal a boglári laborban
Lezárult a balatonboglári Halker Kft. csaknem másfél milliárd forintos kutatás-fejlesztő beruházása, amely a hamis élelmiszereket igyekszik kiszűrni. A cég két konzorciumi partnerrel, a Seqomics Kft.-vel és a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal közösen dolgozott az elmúlt években. A beruházást a Nemzetgazdasági Minisztérium több mint 910 millió forinttal támogatta.
Fotó: Lang Robert Kaposvar
A kutatás-fejlesztést lezáró szerdai balatonboglári eseményen Maróti Gergely, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa elmondta, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon probléma az élelmiszer-hamisítás. Az Európai Unióban évente több tízmilliárd eurónyi kárt okoznak az élelmiszer-hamisítók. A leggyakrabban hússal, hústermékkel, olívaolajjal, mézzel és különféle haltermékkel „trükköznek”.
– A csalók célja minden esetben az, hogy az egyébként olcsón előállítható termékeket megpróbálják drágábban, prémium minőségűként eladni – hangsúlyozta Maróti Gergely.
– A Halker Kft. célja az volt a beruházással, hogy a prémium termékeit egyértelműen megbízhatóvá tegye – tette hozzá a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. – A balatonboglári vállalkozásnak egyfajta gazdasági előnyt is jelent majd a kutatás-fejlesztő beruházás. Ugyanis, ha egy minőségi védjeggyel el tudja látni a termékeit, ami igazolja, hogy egy olyan vizsgálati rendszerrel rendelkezik, amivel a beszállítóit is ellenőrizni tudja, az egyfajta biztonságot adhat a vásárolóknak.
A Halker Kft. laborjában a termékeknek a faji, a biológiai eredetét, összetételét tudják megvizsgálni úgy, hogy az élelmiszerből mintát vesznek. Maróti Gergely hangsúlyozta, a laborban gyorsan és könnyen, a koronavírus-fertőzés kimutatásánál is használt PCR-technológiával dolgoznak. A vizsgálat eredménye 24 órán belül rendelkezésre áll. Maróti Gergely hozzátette, magánvállalkozásoknál, élelmiszer-feldolgozóknál ilyen szinten felszerelt laborból nagyon kevés van.
Erdősné Sándor Edit a kutatás-fejlesztő projekt menedzsere elmondta, a négyéves program részeként a Halker Kft. felépített egy új hűtőházat és laboratóriumot, több munkahelyet sikerült megőrizniük.
Igazolják az élelmiszerek eredetét
Tukarcs János, a Halker Kft. gazdasági vezetője hangsúlyozta, azért is szorgalmazták a beruházást, mert néhány évvel ezelőtt Ázsiából hamis halat kaptak. Az árut fogasként adták el nekik, de más fajta hal volt a csomagokban. – Tudtuk, hogy nem fogas, viszont nekünk ezt bizonyítanunk kellett – mondta Tukarcs János. – Felkértünk egy tudós csapatot, határozzák meg, milyen halat kaptunk és gyakorlatilag innét jött az ötlet, hogy jó lenne, ha az élelmiszerek eredetét mi is meg tudnánk határozni – fogalmazott a gazdasági vezető. A Halker Kft. által forgalmazott termékeket néhány hónapon belül megjelölik, így a partnereik és a vevők is biztosak lehetnek majd abban, hogy bevizsgált, „eredeti” élelmiszert vásároltak – tette hozzá Tukarcs János.