Betyárvilág

2022.08.24. 15:56

Tizenhárom évig bujkált, most szobrot emeltek neki

Bábonymegyeren Patkó Pista szobrát avatták fel szerdán az önkormányzat előtti parkban, a rendezvényen részt vett Witzmann Mihály országgyűlési képviselő és Szajcz Adrián, a megyei közgyűlés alelnöke is.

Harsányi Miklós

A 19. században élt Tóth Istvánt  szinte mindenki Patkó Pista somogyi betyárként ismert. A szabadságharc után, 1849-től 13 éven át bujkált, s a a pandúrokkal  vívott tűzharcban 1862 szeptember 22-én halt meg Bábonymegyernél. Korábban egy kopjafát állítottak emlékére a bábonyi temetőben, amit Nagy Ferenc készített. S Patkó Pista a település címerében is látható. Knopf Antal bábonymegyeri polgármester azt mondta: két Fejér megyei alkotó, az igari  Oroszi Sándor és Oroszi István szobrát avatták fel a szerdai rendezvényen. 

– Az alkotás agyagból és korongozási technikával készült – mondta az ünnepség után Oroszi Sándor. – Fokos, puska és huszárkard is díszíti a szobrot.

 Witzmann Mihály országgyűlési képviselő és Szajcz Adrián, a megyei közgyűlés alelnökén kívül az ünnepségen részt vett Bábonymegyer egyetlen testvértelepülése, a Tolna megyei  Ozora polgármestere, Nagy Istvánné is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában