2022.09.04. 09:00
Fenséges halászlé rotyogott a boglári versenyen
Huszonegy csapat próbált minél finomabb halászlevet főzni a szombati balatonboglári versenyen. A titkos receptek és az új megoldások sokak érdeklődését csigázták fel. Fenséges illat töltötte be a partmenti sétányt, az indulók bizonyították kreativitásukat, s a kiváló balatoni hal ezúttal is óriási sikert aratott.
Fotó: Németh Levente
Balatonboglár – Szívvel-lélekkel és finom halból készül a finom halászlé – mondta Szunyogh Ferenc, a polgármesteri hivatal csapatának tagja, aki Kis József, Szabóné Holper Viktória, Oláh Eszter és Katona Andrásné társaságában nevezett a megméretésre. – Csak ennyi a titok, s szerintem a fűszerezésre is tanácsos figyelni. A csípős paprika csak jót tesz az ételnek.
Sárga egyen pólóban feszített a boglári Darts Huszárok csapata. A hagyományos balatoni remekművön kívül korhely változattal tejfölös, citromos és mustáros ízekkel is előrukkoltak. Csizmadia Lajos, a csoport képviselője szerint a rendezvény sikerének titka a változatosság. Az indulók kipróbálhatják kreativitásukat, a finomabbnál finomabb ételek összehozza az embereket.
Szeptemberi halászléfőző verseny Balatonbogláron
Fotók: Németh Levente
– Bemelegítésként egy kupica somogytúri kajszi vagy helyi irsai? – kínálták barátságosan a látogatókat az egyik standon, s főzés közben jól csúszott a boglári bor is. Szemlátomást minden földi jóból betáraztak a résztvevők, a Halker, illetve a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. jóvoltából öt-öt kiló pontyot kaptak , s a rajt után nem sokkal fenséges illat töltötte be a sétányt. Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere azt mondta: csaknem 30 éves múltra tekint vissza a halászléfőző verseny, melyen ezúttal 21 közösség indult. Osváth Péter, a Boglári Senior csoport tagja szerint izgalmakat tartogat a megméretés, mindenki tudása legjavát adja. Náluk kora délután az alaplé már főtt, s Szekérné Csepregi Éva útmutatásával zajlott a munka. Bőségesen legyen ponty, s jó, ha keszeg is rotyog az üstben.
– Nagyszerű ez a verseny, mindannyian élvezzük a pezsgést – mondta mosolyogva Bacza Tiborné, aki friss krumplis pogácsával kínálta társait. Csapatuk, a kaposvári Récsei Autósiskola közössége már visszatérő vendégnek számít, hosszú évek óta indulnak. Récsei László csapatkapitány azt mondta: a halászléfőzés igazi közösségi program, s a kiváló hangulat vonzza az érdeklődőket is. S a kora őszi találkozó a szezon hosszabbítására is alkalmas lehet. Az indulók három órát kaptak, s nyolc tagú zsűrinek nem volt könnyű dolga: első helyen végzett a Lila akác köz pasijai, második a Pilz csapat, a harmadik helyet megosztva a Rudi és csapata, illetve a Bugaszegi Horgásztó közössége szerezte meg, míg a Tesi Team teljesítményét különdíjjal ismerték el.